hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prosvjed: Pravda za Vrginmost u općini Gvozd

Vrginmost prosvjed web

Zelena akcija i građanska inicijativa “Stop Phaten Plastic Recycling” pozivaju vas na miran, ali borben prosvjed koji će se održati 4. srpnja u 15 sati u Vrginmostu u općini Gvozd!

Tražimo da se zaustavi ilegalan dovoz plastičnog otpada i nasilje koje zagađivač provodi nad lokalnom zajednicom i okolišem, pošteno kazne odgovorni te osigura odštetu za zajednicu i okoliš.

Pravda za Vrginmost, pravda je za sve marginalizirane zajednice koje su primjer institucionalnog nasilja i stavljanja interesa zagađivača iznad dobrobiti ljudi i okoliša!

Prosvjed će se održati u Gradskom parku u Vrginmostu, Općina Gvozd s početkom u 15 sati. Ponesite sa sobom zviždaljke, transparente i sve što vam je potrebno za prosvjednu vrućinu: višekratna boca s vodom, pokrivalo za glavu i krema za sunčanje - iako će se sam prosvjed održati u hladu gradskog parka.

POZADINA

Od kad je Sisačko-moslavačka županija izdala dozvolu tvrtki “Phaten Plastic Recycling”za “gospodarenje otpadom” u Vrginmostu u Općini Gvozd, zajednica se guši u svim oblicima plastike i plastičnog otpada, mikroplastici i nusproduktima taljenja. 

Ako niste čuli, Vrginmost je maleno mjesto u općini Gvozd, osiromašenom području posebne državne skrbi, prepuno djece i mladih čija su škola i vrtić na 100 metara udaljenosti od postrojenja za topljenje plastike.

Osim djece, velik dio stanovništva čine žene, posebno starije dobi, koje su najpodložnije različitim mogućim vrstama oboljenja.

Podsjetimo, plastika je izrađena od fosilnih goriva, a kako bi bila primjenjiva za različite aplikacije, u nju se dodaju različiti aditivi za boju, savitljivost i čvrstoću. U tu svrhu se koristi više od 13.000 različitih kemikalija, dok su nam poznate samo neke, kao i njihov razoran utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš.

Samo neki od primjera mogućih posljedica po zdravlje mještanki i mještana su neplodnost, spontani pobačaji i oboljenja od raka.

Mještanima su, kao i uvijek, bila obećana nova radna mjesta koja su oni prihvatili iz nužde, međutim, nakon što su vidjeli o kakvom “gospodarenju otpada” je riječ unutar postrojenja, momentalno su odustali.  Umjesto radnih mjesta dobili su gusti crni dim i zagađenje okoliša koje može ostaviti dugotrajne posljedice na stanovništvo i kvalitetu njihovih života.

Usprkos tome što je državni inspektorat županiji naložio ukidanje radne dozvole, postrojenje i dalje radi iza zaključanih vrata, dok nadležni šute, a institucije ne reagiraju. 

Pozivamo vas da dođete na prosvjed i podržite zajednicu Vrginmost! Nadamo se da se vidimo u što većem broju!

Prosvjed se organizira u sklopu kampanje “Pravda za Vrginmost”.

 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.