hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Priopćenje: Građani prosvjeduju protiv opasanog i nepotrebnog projekta spalionice, 29.05.2007

Akcijapoglavarstvo20070529 01

Građani triju lokalnih inicijativa i aktivisti Zelene akcije danas su prosvjedovali pred zgradom Gradskog poglavarstva i Zagrebačke županije protiv planirane izgradnje 170 milijuna eura skupe spalionice i njenog pripadajućeg odlagališta pepela.

Priopćenje za medije

Građani triju lokalnih inicijativa i aktivisti Zelene akcije danas su prosvjedovali pred zgradom Gradskog poglavarstva i Zagrebačke županije protiv planirane izgradnje 170 milijuna eura skupe spalionice i njenog pripadajućeg odlagališta pepela.

SOS Općina Gradec, inicijativa mladih iz općine Dubrava (DUM), građanska inicijativa Resnik i Zelena akcija prosvjeduju zbog načina na koji se donose iznimno važne odluke vezane uz problematiku otpada. Studija utjecaj na okoliš (SUO) i suglasnost za istraživačke radove na predloženim lokacijama za odlaganje opasne šljake su prema mišljenju grupa ilegalno donesene odluke. Zelena akcija je krajem 2006 podnijela tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv rješenja kojim se odobrava Studija utjecaja na okoliš za spalionicu.

Grad Zagreb je više puta naglasio da će spalionica biti apsolutno sigurna, no iskustva iz drugih zemalja govore kako spalionice često krše zakonom propisane granice emisija štetnih plinova. Rijetko koja spalionica u svijetu uspjeva izbjeći učestala kršenja zakonski propisanih granica tih plinova.

Mjerenja kancerogenih tvari vrše se svakih 6 mjeseci s činjenicom da inspekcija najavljuje mjerenja, dok se mjerenja na cjelokupne učinke na okoliš i ljudsko zdravlje rijetko kada izvode. Moderna spalionica u Trstu (Italija) nedavno je dobila sudski nalog da zatvori 2 od 3 ložišta zbog dvomjesečnog konstantnog kršenja zakonski dozvoljenih razina emisija dioksina (2 – 10 puta više od dopuštenog).

Zagrebačka županija također inzistira na pogrešnoj činjenici da će pepeo iz spalionice biti inertan. Pepeo iz spalionice, pogotovo leteći pepeo (koji se smatra opasnim otpadom) sadrži dioksine i teške metale, koji se lagano mogu odvojiti od cementnih blokova te dospijeti do podzemih voda u slučaju da odlagalište propušta. Iste se štetne tvari mogu širiti i putem zraka prilikom prijevoza pepela do odlagališta.

“Okupili smo se ovdje da pokažemo Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji da ne mogu raditi što ih je volja bez da se građane išta pita”, rekla je Tihana Tarandek – dopredsjednica udruge SOS općina Gradec te nadodaje: “dosta nam je njihove arogancije i učiniti ćemo sve da se uvaži naš stav”.

“Gradovi diljem svijeta koriste ekološki prihvatljive metode gospodarenja otpadom gdje je naglasak stavljen na prevenciju nastanka otpada, ponovnoj upotrebi, recikliranju, kompostiranju te na kraju stabiliziranje ostatka otpada mehaničko biološkom obradom (MBO). Ti gradovi dokazuju da je spaljivanje otpada nepotrebno i neopravdano – ekološki i ekonomski - sa naglaskom da se čak ni ostatak nakon MBO ne smije spaljivati. Krajnje je vrijeme da Grad Zagreb preraste svoje patetične opsesije za megalomanskim projektima te da usvoje ekološki prihvatljiva rješenja u suradnji sa građanima”  rekao je Marijan Galović, aktivist Zelene akcije.

Kontakti:

  • Tihana Tarandek: 098937 85 90
  • Marijan Galović: 091 1950 073

Neformalna koalicija sastavljena od:

  • DUM - Dubravacka udruga mladih
  • SOS Opcina gradec
  • Inicijativa građana Resnik
  • Mjestani Sela Konak
  • Udruga Zelena akcija

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.