hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavnik Zelene akcije i Zelenog foruma izabran u Predsjedništvo Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

Toni

Danas je plenarna sjednica Skupštine Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) imenovala dugogodišnjeg okolišnog aktivistu Tonija Vidana u Predsjedništvo EGSO-a. Predsjedništvo, koje ima 40 članova/ca, prema Poslovniku: „propisuje ustroj i način rada EGSO-a“ i „snosi političku odgovornost za opće upravljanje EGSO-om“.

EGSO je jedno od dva savjetodavna tijela Europske Unije (pored Odbora regija), uspostavljen Ugovorom o osnivanju europske ekonomske zajednice iz 1957., te dodatno definiran Ugovorom o Europskoj uniji. EGSO se sastoji od 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce (Grupa I), zaposlenike (Grupa II), te „druge predstavnike civilnog društva“ (Grupa III). Predstavnici hrvatske delegacije u Predsjedništvu su do sada bili g. Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca, te Anica Milićević-Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Vidan je izabran u EGSO kao predstavnik više od 40 okolišnih udruga iz cijele Hrvatske okupljenih u nacionalnoj mreži Zeleni forum. U svom djelovanju g. Vidan ima dva prioriteta: promociju zelene energetike, posebno poticanje energetskog zadrugarstva, i poticanje suradnje u okviru Jadransko-Jonske razvojne strategije s ciljem očuvanja Jadrana. U EGSO-u je aktivni član skupina za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša, te za prijevoz, energiju, infrastrukturu i informacijsko društvo. Primjer jedne od inicijativa pokrenutih od strane Vidana je donošenje izjave solidarnosti EGSO-a sa stradalima u prošlogodišnjim poplavama (http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.news.32350).

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.