hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavljen priručnik o upravljanju komunalnim uslugama

Crochet500

Zelena akcija je danas na završnoj konferenciji projekta CROCHET prezentirala priručnik „Usluge i gospodari – Izazovi i preporuke za participativno javno upravljanje komunalnim uslugama“.

Priručnik se fokusira na usluge gospodarenja otpadom i vodne usluge te donosi brojne preporuke za unaprjeđenje sustava javnog upravljanja s ciljem povećanja kvalitete usluge i manjeg utjecaja na okoliš. Uz sve to, donosi niz argumenata protiv privatizacije komunalnih usluga.  Cijela analiza je izrađena u okviru CROCHET projekta koji se sufinancira iz Švicarsko – hrvatskog programa suradnje, gdje je Zelena akcija jedan od partnera.

U sklopu projekta istražili smo švicarski političko-administrativni sustav te sustav upravljanja komunalnim uslugama. Specifičnost Švicarske svakako je izražena decentralizacija i velika raznolikost među kantonima te gradovima i općinama unutar kantona. Projektni partneri i drugi suradnici otišli su u studijski posjet gradu Zurichu i sastali se s predstavnicima gradske uprave i njihovih odjela za komunalne usluge, s komunalnim tvrtkama, predstavnicima sindikata, članovima gradskog Parlamenta, ali i kantonalnog Parlamenta te drugim relevantnim akterima. U odnosu na sustav upravljanja komunalnim uslugama u Hrvatskoj, u praksi je svakako najveća razlika što za većinu takvih poslova u gradu Zurichu nije zadužena posebna tvrtka, već odjeli unutar relevantnih gradskih ureda. Zanimljivo je kako je većina sugovornika u Zurichu samo postojanje posebne komunalne tvrtke, pa makar ona bila i u stopostotnom javnom vlasništvu, smatrala oblikom privatizacije.

U priručniku su prikazana i iskustva nekoliko europskih gradova koji su privatizirali vodne usluge, kao i primjeri gradova koji su uveli participativne metode upravljanja vodnim uslugama. Opisan je i zakonodavni okvir za pružanje komunalnih usluga u Hrvatskoj, s fokusom na Zakon o komunalnom gospodarstvu, Zakon o vodama, Zakon o održivom gospodarenju otpadom te Zakon o trgovačkim društvima.

U drugom dijelu ovog priručnika detaljno je opisan sustav upravljanja komunalnim uslugama u Zagrebu, uz prikaz povezanosti različitih aktera i članova nadzornih odbora, skupštine i uprave Zagrebačkog Holdinga s gradonačelnikom Zagreba. Jedan od fokusa ove analize je upravo grad Zagreb, ne samo zbog svoje veličine i budžeta grada, Zagrebačkog holdinga i povezanih tvrtki, nego i jer se u javnom prostoru često ističe kao primjer netransparentnog upravljanja, uz brojne sumnje pa i konkretne optužnice i sudske procese zbog sumnje u pogodovanje određenim tvrtkama. Zbog toga je na primjeru Zagreba korisno analizirati nedostatke postojećeg sustava upravljanja s ciljem detekcije problema.

Zaključno poglavlje sadrži preporuke za povećanje transparentnosti i smanjenje korupcije, uz povećanje kvalitete usluge i ostvarenje boljih rezultata upravljanja, a sve uz zadržavanje javne uprave i povećanje javne kontrole nad upravljanjem.

Priručnik pronađite OVDJE.

**Stajališta izražena u ovoj vijesti isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Dokumenti

Priručnik o upravljanju komunalnim uslugama - projekt CROCHET

PDF 2.18 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.