hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

PreDobre za tako malo struje!

Ministarstvo «zaštite» okoliša, prostornog uređenja i (prvenstveno) graditeljstva (MZOPUG) ne posjeduje dokumentaciju velikih projekata na temelju koje izdaje građevinske i ine dozvole. Za projekte HE Lešće i HE Kosinj, kojima će se jedinstvene krške rijeke pretvoriti u akumulacijska jezera, a postojeća flora i fauna nestati, MZOPUG u svojoj arhivi nema studije utjecaja na okoliš!

Kako je to moguće? Lako!

Po važećem Zakonu o zaštiti okoliša (NN 82/94, 128/99) i Pravilniku o procjeni utjecaja na okoliš (NN 136/04), studije utjecaja na okoliš nemaju rok trajanja (zakonom nije propisan rok zastare). Uz to MZOPUG nema obvezu čuvati studije, pa to niti ne čini bez obzira je li projekt realiziran ili nije. Drugim riječima kada izdaje građevinske i druge dozvole potrebne za ove kapitalne projekte ministarstvo to čini na lijepe oči, a naročito ako je u pitanju HEP ili neka poznatija građevinska firma. Čistom logikom došli smo do zaključka da se građevinske dozvole za hidroelektrane i ostale velike projekte izdaju bez uvida u cjelokupnu projektnu dokumentaciju i uzimanja istih u obzir.
Pitamo se tko onda prati uvjete zaštite okoliša i prirode prilikom gradnje HE Lešće koja je u tijeku?

Zelena akcija smatra da apsurd može biti i veći, jer je na zahtjev za uvidom u navedene studije upućen MZOPUG-u, dobila obavijest kako se «kopija nalazi pri stručnoj službi Skupštine zajednice općina Karlovac, odnosno Gospić», bez pojašnjenja koje je to upravno tijelo danas.

U istom pismu, također je ljubazno «preporučeno da se za uvid u primjerak Studije utjecaja na okolinu navedenih zahvata obratimo investitoru». Koja slučajnost investitor je HEP, koji nije na popisu tijela javne vlasti obveznih davati informacije građanima po Zakonu o pravu na pristup informacijama (NN 172/03) (možda je slučajnost, ali prijašnjih godina je bio!!!).

I na kraju mala preporuka građanima budući da je tako lako doći do dozvole za gradnju hidroelektrane; umjesto gradnje kuće, prijavite gradnju brane, kako bi izbjegli noćne more prilikom pribavljanja potrebnih dozvola. Uz mali naputak, promijenite ime u Hep Hepić i dozvola je vaša u najkraćem mogućem roku, bez suvišnih pitanja i dokumenata.

Za više informacija kontaktirajte:

  • Željka Leljak, dipl. iur., 01/4812-225, zeljka@zelena-akcija.hr
  • Irma Popović, dipl. ing., 01/4818-480, irma@zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.