hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predavanje i okrugli stol: "Pridruživanje Hrvatske EU i promjene u sustavu upravljanja vodama"

Ulaskom RH u EU, tj. samim njenim približavanjem, trebalo bi doći do značajnih promjena u politici upravljanja vodama.

Povodom svjetskog dana voda pozivamo vas na predavanje i okrugli stol: "Pridruživanje Hrvatske EU i promjene u sustavu upravljanja vodama"

Ulaskom RH u EU, tj. samim njenim približavanjem, trebalo bi doći do značajnih promjena u politici upravljanja vodama. Okvirna direktiva o vodama vrlo otvoreno zahtjeva zaustavljanje daljnjeg pogoršanja stanja vodotokova, te postizanje dobrog stanja (ekološkog, morfološkog i kemijskog) voda, kako bi se osiguralo dugotrajno korištenje vode u Europi.
Od Hrvatske se očekuju velike promjene, jer je postojeći sustav vrlo zastario i uzima u obzir samo ekonomsku komponentu prilikom donošenja odluka oko upravljanja vodotokovima, što je dovelo do iscrpljivanja tog resursa i nepovratne štete. Istina je da je cijela Europa imala isti proces razvoja, ali je ona prije nekoliko desetaka godina uvidjela manjkavost takvog „iskorištavačkog“ sustava, te ga polako mijenja i preusmjerava u više ekološki i socijalno orjentiran.

Novost koju EU uvodi je pravo na sudjelovanje javnosti u odlučivanju oko upravljanja vodama, što daje velik značaj stanovništvu/korisnicima. Kako pravovremeno i pravovaljano provesti proces sudjelovanja javnosti je zahtjevan problem, s kojim se suočavaju sve zemlje, a rješenja su individualna.

O svemu ovome saznajte više na predavanju i okruglom stolu u Zelenoj akciji.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 22. ožujka u 18:30 sati. Predavaćica će biti Irma Popović, voditeljica Programa zaštite voda u Zelenoj akciji.
Okrugli stol će se održati u utorak, 23. ožujka u 11:00 sati. Izlagači na okruglom stolu biti će:

  • Ružica Drmić, Uprava za politiku voda i međunarodne projekte MRRŠVG
  • Irma Popović, Zelena akcija
  • Davor Percan, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj
  • Jadranko Husarić, Hrvatske vode

Predavanje i okrugli stol održavaju se u prostorijama Zelene akcije, u Frankopanskoj 1, u dvorištu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.