hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pozivamo građane u zagrebački živi zid

Hoto grupa je jučer počela s potpunim rušenjem zgrade bivše tiskare unutar bloka uz Cvjetni trg. Time je protuzakonito, uz potporu nadležnog ministarstva, započela realizacija neprihvatljivog projekta kojem se usprotivilo 54.000 Zagrepčana. Pravo na grad i Zelena akcija stoga pozivaju građane da se uključe u "Zagrebački živi zid".

Hoto grupa je započela uklanjanje bez pravomoćne dozvole, a Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nije postupilo prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji i zaustavilo rušenje. Pravo na grad i Zelena akcija su 8. rujna na konferenciji za medije, pokazali da se zgrada tiskare ne smije rušiti dok dozvola za rušenje ne postane pravomoćna, odnosno dok se ne završe pokrenuti upravni sporovi. Isti dan su dva različita tijela Ministarstva (Ured glasnogovornice i Građevinska inspekcija) skandalozno reagirala s dva potpuno oprečna pravna tumačenja od kojih se svako temelji na različitom zakonu. Oba tumačenja ignoriraju članke 273. i 301. Zakona o prostornom uređenju i gradnji koji specifično uređuju uvjete za uklanjanje objekata, međutim oba navode na zaključak kako investitor može rušiti bez pravomoćne dozvole. Sramota je da Ministarstvo smatra da Hoto grupa smije rušiti tiskaru, a ne zna na temelju kojeg zakona.

Iako zgrada tiskare nije zaštićeni objekt, njezino bespravno rušenje je neprihvatljivo. Država je pritom očito stala na stranu investitora bez obzira na Zakon i očekujemo da će jednako postupiti u sljedećim fazama projekta. Stoga nam ne preostaje ništa drugo već pozvati građane na aktivan otpor, uključujući obranu pješačke zone u Varšavskoj ulici te dvije zaštićene povijesne zgrade na Cvjetnom trgu. Pozivamo građane da se uključe u ZAGREBAČKI ŽIVI ZID.

Građani se mogu prijaviti
- e-mailom na zg.zivizid@gmail.com
- telefonom na 01 4813 098, od 08:00 do 15:00
- osobno u uredu Zelene akcije, Frankopanska 1, od 08:00 do 15:00

Dokumenti

Pravno mišljenje o čl. 301. st. 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji

PDF 103 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.