hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poziv na predavanje: "Zašto nekonvencionalna foslina goriva nisu rješenje?"

Tar sands nwfblogs

Zelena akcija poziva vas na predavanje pod nazivom „Klimatske promjene i zašto nekonvencionalna fosilna goriva nisu rješenje?“ koje će se, povodom dana akcije protiv katranskog pijeska (tar sand), održati 3. svibnja u Frankopanskoj 1, s početkom u 20h. Predavači će biti Luka Tomac (voditelj programa Klimatskih promjena Zelene akcije) i Gordana Dragičević (aktivistica Zelena akcije).

U zadnje vrijeme klimatske promjene postaju očitije po raznim točkama na svijetu, čak i Hrvatskoj. Kratka i blaga zima, rana i drastična zatopljenja, produženje ljeta, dugi periodi bez kiše i razne druge karakteristike pokazuju da promjene nisu očite  samo u dalekim krajevima Zemlje, već i kod nas. Klimatske promjene su sada postale vrlo stvarna opasnost jer nisu više samo lokalizirane u zemljama trećega svijeta, već i u Europi, SAD-u i drugdje.

Klimatske promjene događaju se zbog velike emisije stakleničkih plinova, koji velikim dijelom dolaze iz elektrana na fosilni pogon (nafta, ugljen, plin). Uz tri glavna oblika fosilnih goriva (tzv. konvencionalnih goriva), postoje i tzv. nekonvencionalna goriva, među kojima se nalazi katranski pijesak ili tar sand. Katranski pijesak dobiva se tako da se iz pijeska izvlači katran od kojeg se proizvodi nafta u obliku guste tekućine. Taj proces je izrazito štetan za okoliš.

5. svibanj je međunarodni dan akcije protiv uvoza nafte dobivene iz katranskog pijeska koji je inicirao kanadski pokret „Stop the tar sands“, te su mu se priključile mnoge međunarodne organizacije.  Među njima su i Young Friends of the Earth Europe te 350.org. Naime, ta nafta reklamira se kao „etična nafta“ jer dolazi iz Kanade,  a ne s Bliskog istoka gdje nafta dolazi uz cijenu ljudskih života koji su pogođeni ratom za gorivo.

Europski je parlament nedavno glasovao o Direktivi o kakvoći goriva koja bi naftu dobivenu iz katranskog pijeska klasificirala kao štetniju po okoliš od konvencionalnih goriva. Da je zakon donesen, ta se nafta ne bi mogla uvoziti u Europu. No glasovanje je završilo u pat poziciji. 

Uskoro će Europski parlament ponovno glasovati. No prije toga, Europska bi komisija mogla promijeniti prijedlog zakona kako bi izbjegla prijašnje prepreke. Stoga aktivisti iz zemalja članica EU 5.05 vrše pritisak na predstavnike EU komisije te članove EU parlamenta iz svojih zemalja ukazujući im na posljedice proizvodnje nafte iz konvencionalnih goriva te napominjući da imamo pravo odlučivati o svojoj budućnosti. S obzirom na to da mi još nemamo predstavnike u EU parlamentu i komisiji, kao ni mogućnost glasovanja, organiziramo ovo predavanje i akciju ispred Kanadske ambasade kao znak solidarnosti sa ostalim zemljama te kao simboličan čin otpora.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.