hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poziv na okrugli stol o pristupu informacijama o okolišu

33456   odbrani svoje pravo na informaciju   plakat

Zelena akcija, u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" (“Improving Access to Environmental Information”) organizira tri okrugla stola o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama.

Pravo na pristup informacijama o okolišu smatra se važnim instrumentom na raspolaganju svakom građaninu i građanki u nastojanju da se zaštiti okoliš. U Hrvatskoj je to pravo zajamčeno i Zakonom o pravu na pristup informacijama i Zakonom o zaštiti okoliša.

No, kada zatraže podatke o okolišu, građani i građanke se u praksi suočavaju s mnogobrojnim poteškoćama, dok su tijela javne uprave suočena s dodatnim radnim opterećenjem. Zelena akcija još od 1992. godine pomaže u premošćivanju jaza između tražitelja informacija i tijela javne uprave putem svoje usluge Zeleni telefon.

Stoga organiziramo tri okrugla stola koji imaju za cilj pomoći da strukturiranim dijalogom dobijemo jasniji uvid u prepreke koje otežavaju pristup informacijama te da zajedno pokušamo predložiti načine kako ih prevladati.

Sudjelovanje na okruglim stolovima je potpuno besplatno, a mogu se prijaviti nevladine organizacije, tijela državne uprave, aktivni građani_ke, itd., dakle svi koji žele doprinijeti boljoj i lakšoj dostupnosti okolišnih informacija građanima i građankama.

Okrugli stolovi će se održati:

  1. U Krapini, 29. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u učionici Osnovne škole "Ljudevit Gaj", Trg Stjepana Radića 1
  2. U Zagrebu, 30. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1
  3. U Karlovcu, 31. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Aquatike, ul. Branka Čavlovića Čavleka 1a

Prijave slati do 26. listopada na: zeleni-telefon@zelena-akcija.hr

Preliminarni program radionice možete naći OVDJE.

Ovaj je projekt financiran iz Programa savjetodavne pomoći (Advisory Assistance Programme – AAP) njemačkog Federalnog ministarstva zaštite okoliša namijenjenog zaštiti okoliša u zemljama Srednje i Istočne Europe, Kavkaza i Središnje Azije te ostalim zemljama u susjedstvu Europske unije. Pod nadzorom je Njemačke agencije za okoliš (UBA). Projekt provode Zelena akcija i partnerska organizacija Unabhängiges Institut für Umweltfragen (UFU) iz Njemačke.

Dokumenti

Preliminarni program za okrugli stol „Pristup informacijama o okolišu“

PDF 150 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.