hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poziv na međunarodni Seminar: " Cjeloviti sustavi gospodarenja otpadom"

City of york

Pozivamo vas na međunarodni seminar i okrugli stol koji će se održati u Valpovu 21.09.2012. s početkom u 9.30. sati.

Seminar se održava u Hotelu Vila Valpovo (http://www.villa-valpovo.hr/) smještenom na glavnoj cesti, na samom ulazu u grad Valpovo.

Međunarodni seminar ima za cilj predstaviti cjelovite sustave gospodarenja otpadom, čiji se primjeri nalaze u zemljama Europske Unije. Za razliku od sustavnog gospodarenja otpadom pri čemu se uobičajeno misli na metode gospodarenja otpadom, cjeloviti sustavi brinu o raznim drugim čimbenicima poput zbrinjavanja ostalih frakcija koje mogu i ne moraju spadati u klasičan oblik komunalnog otpada: namještaj, knjige, odjeća itd., zatim uvođenja raznih naknada, otvaranje trgovina i dućana s rabljenim predmetima i sl.

Cjeloviti sustav potreban je da bi se dobila cjelovita informacija o navikama građana, počevši od socijalne podloge poput kupovine i potrošnje,ekološke svijesti, promjenama u ponašanju pa sve do ekonomskih i ekoloških aspekata koji se često isprepliću u rješavanju problematike otpadom.

Tako je svrha ovog seminara pokazati kako najnoviji trendovi u zemljama Europske unije teže prema stvaranju novih rješenja kroz alterantivne sustave gospodarenja otpadom, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju socijalnog poduzetništva, u skladu na EUROPE2020 strategijom.

Na seminaru će govoriti:

Dr. Enzo Favoino – predsjednik radne skupine za obradu biološkog otpada u ISWA – International solid waste association i zaposlenik poljoprivrednog fakulteta u Monzi (Italija). Autor je više desetaka knjiga i znanstvenih radova sa područja odvojenog prikupljanja otpada i obrade organskog otpada.

Ezio Orzes – savjetnik za okoliš, poljoprivredu, energetiku i mobilnost u općini Ponte nelle Alpi u Italiji. Nakon godina aktivističkog angažmana sa područja zaštite okoliša, gospodin Orzes je dobio priliku da osobno dizajnira modele održivog razvoja u svojoj zajednici. Najvažniji uspjeh ovog stručnjaka je taj da danas općina Ponte nelle alpi (8500 stanovnika) odvojeno prikuplja više od 85% svog otpada, te na taj način definitivno predstavlja najbolju dostupnu praksu u EU.

Jim Mclaughlin – član upravnog Community Recycling Network koja okuplja 700 privatnih i nevladinih organizacija koje se bave gospodarenjem otpadom. CRN zapošljava 4.600 ljudi u sektoru, a godišnje odvojeno prikuplja 250.000 tona otpada.

Andrew Simpson – voditelj centra za ponovnu upotrebu  “Doncaster Refurbish”. Centar u Doncasteru prikuplja otpadni namještaj i električnu opremu, zatim popravlja, redizajnira ili proizvodi novi proizvod koji lokalnom tržištu predstavlja jeftin, kvalitetan i ekološki prihvatljiv izbor za opremanje kućanstva. Centar je dobio mnoga priznanja, a zasigurno je najvažnije ono za poslodavca godine.

Bojan Ribić, dipl.ing. – voditelj odjela za obnovlje izvore energije i energetsku efikasnost u Čistoći – Zagrebački Holding. Stručno područje djelovanja su mu organski otpad i projekti obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i EU. U Čistoći, zadužen je za odvojeno prikupljanje organskog otpada i planiranje postrojenja za proizvodnju bioplina u Gradu Zagrebu. U kontekstu našeg seminara, važan je njegov doprinos u pilot projektu “mamutica” koji slovi za jedan od prvih pokušaja organizacije odvojenog prikupljanja otpada u velikim stambenim zgradama.

Sudjelovanje na seminaru je u potpunosti besplatno, organizatori će osigurati ručak i večeru na dan seminara.

Zbog oganičenog broja sudionika molimo Vas da nam najavite vaš dolazak e-mailom na   tihana@zelena-akcija.hr najkasnije do 15.9.2012, te navedete ime i prezime, tvrtku i kontakt telefon.

Za dodatne informacije molimo Vas obratite se :
Tihana Tarandek Galović – 098/937- 8590

Dokumenti

Međunarodni seminar "Cjeloviti sustavi gospodarenja otpadom"

PDF 202 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.