hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pozdravljamo povlačenje EBRD-a iz projekta HE Ombla, što potvrđuje kako se radi o neekološkom, neekonomskom i nelegalnom projektu!

Dsc06907

Danas, 27. svibnja 2013. Hrvatska elektroprivreda (HEP) je priopćila kako su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i HEP raskinuli ugovor o kreditu za Hidroelektranu (HE) Ombla. Na ovaj način je zapravo došlo do zaustavljanja realizacije ovog štetnog projekta.

Smatramo kako je ovo jedini mogući ishod, kako bi se spriječila nepovratna šteta za prirodu i okoliš za provedbu projekta koji nije ni ekonomski ni sociološki prihvatljiv, a temelji se na nekvalitetnoj i staroj Studiji utjecaja na okoliš iz 1999. godine. Zelena akcija je, uz partnerske organizacije, upozorila EBRD da ne odobravaju zajam HEP-u za ovaj projekt još 2011. godine, nakon čega je zajam ipak odobren u iznosu od 123,2 milijuna eura pod uvjetom da se naprave dodatne studije bioraznolikosti. Kako EBRD nije pokrenuo postupak cijelovite procjene utjecaja na okoliš, Zelena akcija je, uz pomoć europske mreže Bankwatch, pokrenula službeni žalbeni postupak za EBRD-ove projekte. Povrh toga, nalazi istraživanja bioraznolikosti izvora Omble, su pokazali, kako je ovo jedno od najbogatijih područja, te kako bi izgradnja hidroelektrane trajno devastirala taj krhki ekološki  špiljski sustav. Kako se ovo područje nalazi u nacionaloj ekološkoj mreži, te u europskoj Ekološkoj mreži (NATURA 2000), da bi se ovakav projekt realizirao, potrebno je dokazati kako su društvene i ekonomske koristi daleko veće od štete za prirodu. Tako nešto, je za slučaj HE Ombla doista teško dokazati, pa je odustajanje od projekta jedino logično riješenje.

Žalosno je da je Hrvatska, zbog pogrešne poslovne politike HEP-a koji je pokušavao progurati ovaj projekt osmišljen još prije 50 godina, izgubila mnogo vremena umjesto da se fokusira na razvoj i izgradnju alternativnih izvora energije (što velike HE s branama, podzemnim ili nadzemnim, nisu).
Stoga očekujemo da HEP neće naći investitora s nižim standardima zaštite okoliša u pokušaju izgradnje HE Ombla, jer bi se time kršili ne samo zakoni Republike Hrvatske, već i zakoni Europske unije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.