hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Povratak mliječne ambalaže u sustav povratne naknade

4322f140d41ae44bb4aa

Ministarstvo okoliša i Fond za zaštitu okoliša još krajem 2018. na sva su zvona najavljivali da će se početkom 2019. vratiti povratna naknada za mliječnu ambalažu koja je naprasno ukinuta 2015. godine. Međutim, to se pokazalo lažnim obećanjem te se sve prolongiralo do 2021. godine jučerašnjom odlukom Vlade. Iako pozdravljamo vraćanje povratne naknade, smatramo da se ono mora desiti odmah bez odgode!

Izuzimanjem ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda iz sustava povratne naknade od 50 lipa dogodilo se upravo ono na što smo upozoravali - generiranje još više smeća i udaljavanje od ispunjenja ciljeva recikliranja. Stoga pozdravljamo vraćanje povratne naknade, ali nas žalosti što se Ministarstvo okoliša godinama poigrava s javnim interesom i zaštitom okoliša. Pozivamo Ministarstvo da dodatno proširi sustav povratne naknade i na druge vrste ambalaže te da uvede proširenu odgovornost proizvođača i destimulira proizvodnju jednokratne ambalaže. Također, proizvođače i trgovce pozivamo da ne povisuju cijenu mlijeka i mliječnih proizvoda jer je nisu ni snizili kad se ta ambalaža izuzimala iz sustava povratne naknade. Pročitajte reakciju Zelene akcije koja je upućena još prije pet godina.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.