hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

POVODOM 25. GODIŠNJICE ČERNOBILSKE KATASTROFE

Nuklearne elektrane nisu ni "čisti" ni "zeleni" izvor energije. Cijeli ciklus goriva za nuklearne elektrane ima izrazite štetne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi, čak i onda kad sve funkcionira bez havarije, a za visoko radioaktivni otpad ne postoji adekvatan način dugoročnog zbrinjavanja. Eventualna gradnja nuklearne elektrane u Hrvatskoj bi nas gurnula u energetsku ovisnost i imala porazne gospodarske posljedice.

Danas u 12.15 na Trgu bana J. Jelačića, povodom 25. godišnjice katastrofe u Černobilu, 25 aktivista sa 25 razloga protiv nuklearne energije, simbolično je "podleglo" nuklearnoj havariji. Dana 26. travnja 1986. dogodila se Černobilska katastrofa i svake godine nas podsjeća kako su stotine tisuća ljudi patile zbog neodgovorne politike. Trenutak je i za podsjećanje kako se i danas, 5 do 7 % vladinog proračuna Ukrajine, troši na sanaciju posljedica katastrofe. Žalosno je, što obljetnica prolazi u iščekivanju konačnog rezultata još jedne nuklearne havarije - one u Japanu. Nadamo se kako nam neće trebati još koja katastrofa da se političari konačno otrijezne i prestanu financijski subvencionirati nuklearnu tehnologiju i da ćemo 50. godišnjicu Černobila dočekati u svijetu sigurnom od nuklearnih incidenata, dakle u svijetu bez nuklearnih elektrana. Nuklearne elektrane nisu ni "čisti" ni "zeleni" izvor energije. Cijeli ciklus goriva za nuklearne elektrane ima izrazite štetne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi, čak i onda kad sve funkcionira bez havarije, a za visoko radioaktivni otpad ne postoji adekvatan način dugoročnog zbrinjavanja. Eventualna gradnja nuklearne elektrane u Hrvatskoj bi nas gurnula u energetsku ovisnost i imala porazne gospodarske posljedice. Zelena akcija zahtijeva od Vlade i Sabora Republike Hrvatske: 1. obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj 2. obustavu tzv. "Hrvatskog energetskog nuklearnog programa", 3. aktivno zalaganje Vlade RH protiv gradnje novih nuklearnih reaktora u susjedstvu 4. odustajanje od najavljenog produženja radnog vijeka nuklearne elektrane Krško sa 40 na čak 60 godina, 5. temeljito preispitivanje sigurnosti rada nuklearne elektrane Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije. Još jednom podsjećamo javnost kako će se predavanje o nuklearnim elektranama Roberta Fabera nazvano "Mitovi o nuklearnoj energiji" održati danas 26. travnja u 18 h u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1. Isto tako još jednom pozivamo građane da nam se pridruže danas 26. travnja u 20 h u parku Zrinjevac u paljenju svijeća za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu, ali i nesreće u Japanu. Svijeće ćemo paliti i u znak protivljenja izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj, ali i novih reaktora u susjedstvu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.