hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ponovno kreće kampanja za pošumljavanje Dalmacije - “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”

Svim na zemlji 2018 cover 01

Udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga “Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Ova božićna kampanja prošle je godine urodila divnom suradnjom oko 300 uključenih građana i građanki te lokalnih udruga i institucija, a sve je kulminiralo ovu jesen velikom akcijom sadnje 1011 mladice pinije na opožarenom području iznad mjesta Turanj, pored Zadra.

Prošlogodišnja okosnica akcije bili su razorni požari koji su zahvatili Dalmaciju i u kojima je izgorjelo preko 100 000 ha šume, makije i raslinja. Ove godine želimo proširiti priču te upozoriti da požari nisu jedino što kontinuirano prijeti šumskim ekosustavima zbog utjecaja klimatskih promjena. Mnoga šumska područja diljem Hrvatske ugrožena su prvenstveno prekomjernom i ilegalnom sječom, ali i nelegalnim odlagalištima otpada. Tome ide u prilog činjenica da je samo u Zadarskoj županiji tijekom 2017. i 2018. godine sanirano preko 1500 tona otpada iz šuma. Naša je misija i ove godine poručiti da prepoznajemo poveznicu konzumerističkih navika, prekomjernog trošenja Zemljinih resursa te proizvodnje ogromnih količina otpada. Doniranjem za pošumljavanje, umjesto kupovanjem proizvoda, prepoznajemo i nezamijenjivu vrijednost šuma i doprinosimo očuvanju ovog vrijednog ekosustava.

Kako građani i građanke mogu postati dio ove priče? Tako da doniraju minimalno 20 kn na IBAN udruge Eko Zrmanja (HR9724070001500003882) čime će osigurati sadnju najmanje jedne mladica drvca na ugroženim šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije. Donacije se skupljaju od 11.12. 2018. do 12.1. 2019.

Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje će naknadno biti utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka“ Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca.

Građani i građanke će svoje drvce moći pratiti cijelo vrijeme te vidjeti kako se sadi u novu mladu šumu i kako raste. Svoje podatke mogu ostaviti u online obrascu kako bi dobili zahvalnicu, potvrdu, fotografije i izvještaje koji će popratiti sve faze nastanka novog zelenila. Zahvalnicu s drvcem mogu također u obliku božićnog poklona darovati drugoj osobi te se na taj način oduprijeti konzumerističkim navikama kojima smo skloni tijekom blagdana.

Facebook događaj možete pronaći OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.