hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Podržavamo porez na plastične vrećice!

Plasticnjava

Zelena akcija se zalaže za uvođenje ekološkog poreza na plastične vrećice, s ciljem smanjenja njihove količine u okolišu. Naglašavamo da se ovim nastojanjima ne želi zabraniti upotreba plastičnih vrećica već uvesti njihova naplata, kako bi se građane destimuliralo da prilikom svake kupnje koriste nekoliko novih plastičnih vrećica jer su "besplatne".

Također, ne zagovaramo zabranu ili naplatu plastičnih vrećica koji služe za pakiranje i čuvanje higijene proizvoda. Međutim, obzirom da jedno kućanstvo u prosjeku godišnje koristi i odbaci u okoliš oko 500 vrećica, neophodno je uvesti naplatu kako bi građani počeli koristiti višestruko upotrebljive platnene ili papirnate vrećice, torbe ili jednostavno više puta koristili istu plastičnu vrećicu.

ako proizvođaći plastičnih vrećica navode da se već sada plaća naknada u iznosu od 1.500 kuna na jednu tonu vrećica, propuštaju napomenuti da u jednoj toni ima 200.000 plastićnih vrećica, što znači da je naknada za jednu vrećicu znatno manja od jedne lipe. Također, proizođaći tvrde da je plastične vrećice potrebno prikupljati i reciklirati, ali u Hrvatskoj je količina recikliranih vrećica zanemariva jer je iznimno teško u postojećoj situaciji organizirati takav sustav. Iz toga slijedi da je za smanjenje količine plastičnih vrećica u okolišu najprihvatljivije rješenje uvođenje poreza.

Nakon što je Republika Irska uvela porez na plastične vrećice koje je dovelo do smanjenja njihove upotrebe za 90%, te nakon što ih je Italija zabranila, potrebu za rješenjem problema vrećica u okolišu uočila je i Europska Unija koja je 2011.godine provela široku javnu raspravu upravo na ovu temu. Prema izvještajima te javne rasprave, čak se 78,36% od ukupno 15,530 ispitanika izjasnilo kako podržava stav da je neophodno na razini EU donijeti zakone koji će smanjiti upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica. Tom je prigodom Europski “ministar okoliša" (povjerenik za okoliš Europske komisije) Janez Potočnik izjavio kako, “pred 50 godina jednokratnih plastičnih vrećica nije bilo nigdje, a danas ih koristimo nekoliko minuta te ih prepuštamo da zagađuju okoliš sljedećih nekoliko desetljeća. Promjene stavova društva ipak evoluiraju i želja za promjenama javlja se u čitavoj Europi. To je razlog zbog kojeg danas preispitujemo sve opcije, pa tako i uvođenje zabrane plastičnih vrećica na razini Europske unije.”

EU traži od zemalja članica da do kraja 2013.godine pripreme planove za smanjenje količina otpada, a nedavno je Zakon o otpadu RH usklađen s ovom legislativom, tako da je uvođenje ekonomskih mjera na pojedine kategorije otpada logičan slijed pozitivne Europske politike zaštite okoliša. Nadamo se da će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode što prije izraditi Pravilnik o plastičnim vrećicama, koji će sadržavati pozitivnu prakse EU.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.