hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Platforma 112: Podrška Centru za mirovne studije i Are You Syrious?

Platforma 112 manji

Platforma 112 strogo osuđuje najnovije grube pritiske Ministarstva unutarnjih poslova na odvjetnike i organizacije koje štite ljudska prava te poziva premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Božinovića da obuzdaju policiju i zaustave narušavanje vladavine prava u Republici Hrvatskoj.

Posljednjih deset dana organizacije Are you Syrious? i Centar za mirovne studije (CMS), koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama, kao i odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica našli su se pod intenzivnim pritiskom MUP-a, a sve zbog slučaja poginule djevojčice Madine. Policija je najavila tužbu protiv Are you Syrious? volontera koji je pomogao obitelji male Madine nakon što je ušla u Hrvatsku, a paralelno su se zastrašivali odvjetnici Ivo Jelavić i Sanja Bezbradica Jelavić, koji zastupaju Madininu obitelj. Nakon što su udruge najavile izvanrednu konferenciju za medije kako bi javnosti razotkrile metode zastrašivanja i zataškavanja od strane MUP-a, policija im je počela slati pozive za obavijesne razgovore u postaju baš u terminu najavljene konferencije za medije.

Na konferenciji koja se održala danas, 18. travnja u 10 sati, udruge i odvjetnici osvrnuli su se i na situaciju u kojoj se nalazi obitelj poginule djevojčice Madine, poglavito nakon izdavanja privremene mjere Europskog suda za ljudska prava, kao i na uvjete drugih obitelji u detenciji u Tranzitno-prihvatnom centru za strance Tovarnik. Europski sud za ljudska prava dostavio je, naime, početkom travnja odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje obitelj neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju. CMS je tada pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova da odmah ispuni odluku Suda i omogući obitelji malene Madine smještaj u sigurnom mjestu otvorenog tipa te da i druge obitelji koje su smještene u detenciji pusti na slobodu i da ubuduće obiteljima i djeci ne ograničava slobodu kretanja.

Platforma 112 podržava borbu za zaštitu prava izbjeglica u Republici Hrvatskoj i poziva premijera Plenkovića i ministra Božinovića da hitno zaustave ove intenzivne napade MUP-a na organizacije za zaštitu ljudskih prava, kojima se narušavaju neka od temeljnih prava, ne samo izbjeglica već i građana i građanki RH.

„Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava“ čine sljedeće organizacije:
B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mirovne studije (CMS), Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava.

„Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava“ podržavaju sljedeće organizacije:
ACT Grupa, Brodsko ekološko društvo, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac, Centar za zdravo odrastanje Idem i ja, Centar za ženske studije, DEŠA – Dubrovnik, Domino, Eko Pan, Eko-Zadar, Ekološka udruga Krka Knin, FADE In – Fantastično dobra institucija, Forum za slobodu odgoja, Hrvatsko debatno društvo, Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatski savez slijepih, Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Informativno pravni centar, Koalicija udruga Info zona, Koalicija udruga u zdravstvu, Koordinacija udruga za djecu, Kurziv – platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lezbijska grupa Kontra, MIRamiDA Centar regionalne razmjene mirovnih iskustava, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Mreža mladih Hrvatske, Multimedijalni institut, ODRAZ održivi razvoj zajednice, Pravo na grad, Projekt građanskih prava Sisak, Radio Mreža, Roditelji u akciji – RODA, Savez udruga stanara Hrvatske (SUSH), S.O.S. Virovitica, Trans Aid, Udruga Delta, Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Put u život – PUŽ, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET, Udruga za zaštitu ljudskih prava i humanitarne aktivnosti Dalmatinski odbor solidarnosti-DOS, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Volonterski centar Zagreb, Zaklada Slagalica, Zbor istraživačkih novinara, Zelena Istra.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.