hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Partneri u projektu Sava kultura-NATURA žele vam sretan Međunarodni dan močvara!

Posavski konji lopolje

Povodom Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa koji se u skladu s donošenjem Ramsarske konvencije obilježava na datum 02.02., u sklopu projekta Sava kultura-NATURA želimo ukazati na iznimnu biološku i društvenu važnost ovih područja te podršku održivim praksama za njihovo očuvanje.

Ogromnu ekološku vrijednost močvarnih staništa najbolje ilustrira podatak da iako močvare danas zauzimaju svega 6% površine našeg planeta, u njima živi oko 40% svih biljnih i životinjskih vrsta. Osim ove biološke, močvare ispunjavaju i neke vrlo bitne društvene funkcije, što se prvenstveno odnosi na taloženje i neutralizaciju štetnih tvari te zaštitu od poplava.

Kroz projekt Sava kultura-NATURA Zelena akcija s projektnim partnerima provodi čitav niz aktivnosti u smjeru očuvanja močvarnih staništa. Na području uz rijeku Savu močvarna su staništa mjesta najveće bioraznolikosti te smo stoga radi edukacije građana pokrenuli putujuću izložbu u nekoliko gradova i izradili brošuru ‘Sava – susret kulture i prirode’ koja prikazuje i opisuje bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta na poplavnom području rijeke Save. Na tom se području nalazi i jedno od četiri hrvatska područja uvrštenih na Ramsarski popis – Lonjsko polje, koje ima značajnu ulogu prirodne retencije te je prostor velike bioraznolikosti.

Radi očuvanja bioraznolikosti i razvoja održivih praksi projekt Sava kultura-Natura zalaže se da  pašnjaci u poplavnom području rijeke Save ostanu prvenstveno na korištenje lokalnom stanovništvu i ekstenzivnom načinu ispaše stoke koja je prilagođena uvjetima života u poplavnim pašnjacima i močvarnim staništima koje su prirodne retencije. Stoga su kroz projekt formirana i suradnička vijeća koja će doprinijeti aktivnom sudjelovanju zajednice u njihovu očuvanju. Upravo su prirodne retencije dokaz da prirodne, očuvane rijeke i njihove poplave nisu štetne, nego da predstavljaju izuzetnu prirodnu baštinu. Retencije su mjesta koja primajući višak vode u poplavama smanjuju rizike i štete od poplava do kojih može doći nizvodno, posebice u gradovima. Zato se zalažemo za očuvanje takvih praksi i predjela koji pružaju mnoge ekološke i ekonomske usluge ostatku stanovništva.

--

‘Sava kultura NATURA’ projekt je koji se provodi u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2011- Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući potencijalna NATURA 2000 područja. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta Sava kultura Natura je Zelena akcija iz Zagreba uz partnere - Brodsko ekološko društvo-BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije Natura Slavonica, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Zagrebačke županije Zeleni prsten i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.