hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otvoreno pismo: hoće li kukuriku koalicija oboriti brzinski rekord u kršenju predizbornog obećanja?

Bager by boris mitendorfer cc license attribution share alike 2

U medijima se ovih dana pojavila informacija kako će HNS-ov ministar graditeljstva u novoj vladi ipak biti i na čelu resora prostornog uređenja. Prema predizbornom programu Kukuriku koalicije, resor prostornog uređenja trebao je biti sastavni dio Ministarstva zaštite okoliša...

Spajanjem graditeljstva s resorom zaduženim za prostorno planiranje i zaštitu prostora dobivamo situaciju u kojoj ponovno isto ministarstvo izdaje građevinske dozvole i kontrolira zakonitosti u prostoru čime se otvara područje izrazitog sukoba interesa i pogodovanja građevinskim lobijima. Udruge za zaštitu okoliša i prostora (Zelena akcija, Zelena Istra, Pravo na grad, Eko - Kvarner, Srđ je naš) pozivaju mandatara i čelnika Kukuriku koalicije, gospodina Zorana Milanovića, da održi predizborno obećanje dano u Planu 21 tj. da prilikom strukturiranja sastava i ustroja nove vlade osigura da resor prostornog uređenja bude sastavni dio Ministarstva zaštite okoliša, a ne Ministarstva graditeljstva.

Udruge za zaštitu okoliša i prostora su više puta upozoravale tijekom vladavine HDZ-a kako je ustroj Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nefunkcionalan i kako više doprinosi interesima građevinskog lobija, a ne zaštiti okoliša i prostora. Prilikom zahtjeva za smjenu ministrice navedenog ministarstva, Marine Matulović Dropulić, čak 52 udruge iz cijele Hrvatske su kritizirale stanje u zaštiti okoliša i prostora te tražile odvajanje tih sastavnica od graditeljstva. Udruženje hrvatskih arhitekata je u svojih "10 zahtjeva arhitektonske struke" isto tako zatražilo integralnost prostornog uređenja i zaštite okoliša. O pitanju resora prostornog uređenja i okoliša, Koalicija udruga za zaštitu okoliša i prostora se konzultirala i s Udruženjem hrvatskih arhitekata. Zajednički je stav s UHA o integralnosti resora prostornog uređenja i zaštite okoliša kao jedinog jamstva za održiv i socijalno pravedan razvoj prostora, hrvatskog osnovnog resursa. O tome se UHA i zasebno očitovala pismom od 20. prosinca.

Kukuriku koalicija je prihvatila argumentaciju te je u Plan 21 stavila sljedeći tekst:
"Zaštitu okoliša, prirodnih dobara i prostora u Republici Hrvatskoj držimo važnim političkim i razvojnim pitanjem kojem ćemo posvetiti odgovarajuću pozornost u organizacijskom i provedbenom sadržaju naših politika. Stoga ćemo uspostaviti funkcionalno ministarstvo s objedinjenim resorom zaštite prirode, prostora i okoliša. Resor će djelovati u partnerskom odnosu s udrugama civilnoga društva i uz poticanje javno-privatnog partnerstva u realizaciji projekata iz područja zaštite okoliša, ponajprije na području otpada i otpadnih voda."

Međutim, u medijima su se pojavile informacije kako će u HNS-ovo Ministarstvo graditeljstva biti uvršten i resor prostornog uređenja što je u izravnoj suprotnosti predizbornom obećanju Kukuriku koalicije sadržanom u Planu 21. Ukoliko se to i obistini prilikom formiranja nove vlade narednih dana, bit će to brzinski rekord u kršenju predizbornog obećanja što će narušiti i mogućnost partnerskog odnosa sa udrugama civilnog društva najavljenog u 6. poglavlju o politici zaštite okoliša, prirode i prostora u Planu 21.

Kontakt:
Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253

---

Ovo priopćenje je nastalo u okviru provedbe projekta "Održivo korištenje obnovljivih prirodnih resursa - SURE NaRe" koji financira Europska unija. Za sadržaj priopćenja odgovorna je Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia i ni u kom slučaju se ne može smatrati stavom Europske unije.

Dokumenti

Otvoreno pismo: Hoće li kukuriku koalicija oboriti brzinski rekord u kršenju predizbornog obećanja? (20.12.2011.)

PDF 49.6 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.