hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otvara se Biciklopopravljaona Zelene akcije

Cb mala

Pozivamo Vas na svečano otvorenje «Biciklopopravljaone» Zelene akcije koje će se održati u četvrtak, 27. kolovoza, od 18:00 do 21:00 h, u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj 1.

--------------------

POZOR!
Ova vijest o otvaranju biciklopopravljaone objavljena je 20. kolovoza 2009. Od tada se dosta toga promjenilo u radu biciklopopravljaone. Novije informacije o terminima i promjenama u radu biciklopopravljaone možete pronaći na blogu  (http://biciklopopravljaona.zelena-akcija.hr/ ) ili na facebook zidu biciklopopravljaone (http://www.facebook.com/Biciklopopravljaona).

--------------------

Biciklopopravljaona je jedinstveni servis za bicikle u kojem će  građani, uz pomoć dežurnih volontera, moći, besplatno, sami popraviti svoj bicikl. Dođite i iskoristite priliku da uz pomoć naših aktivista riješite probleme koji muče vaš bicikl!

Uz mogućnost da popravite svoj bicikl, na otvorenju ćete moći pogledati izložbu fotografija koju su povodom prošlogodišnjeg Dana bez automobila osmislili članovi Udruge mladih muzeologa - Kontraakcija. U 19:00 h održat će se i projekcija filmova koji se bave biciklizmom i urbanim planiranjem usklađenim s potrebama ljudi i okoliša:

  • Cycling Friendly Cities (Nizozemska, 2004. - 16 min.). Autor scenarija je Enrique Pennalosa, bivši gradonačelnik Bogote, najzaslužniji za radikalnu reformu prometnog sustava tog južnoameričkog velegrada koja je pokazala da rješenje gorućih prometnih problema leži u osnaživanju javnog  prijevoza, biciklizma i pješačenja, a ne u gradnji novih cesta i podzemnih garaža. Film se bavi primjerima triju gradova s naročito dobrom biciklističkom infrastrukturom - Amsterdama, Kopenhagena i Bogote. (Produkcija: Interface for Cycling Initiatives, Nizozemska)
  • Bus Rapid Transit: Bogotá (SAD, 2008 - 8 min.). Dokumentarac o Brzom autobusnom prijevozu - sustavu autobusnog prijevoza fizički odijeljenom od ostatka prometa u Bogoti, Kolumbija. (Produkcija, Street films, SAD)
  • Copenhagen - City of Cyclists (SAD, 2007 - 35 min) Dokumentarac o funkcioniranju biciklističkog prometa u Kopenhagenu, Danska. (Produkcija: Abillionbikes, SAD)
  • Live Bicycle (Italija, 2006 - 55 min.)  Dokumentarac koji se bavi biciklizmom, pokretom Kritične mase te mobilnošću općenito (Produkcija: Freebase, Italija)
  • Bicycle Repair Man (3 min.) Čuveni sketch Monthy Pythona

ČEMU I KOME SLUŽI BICIKLOPOPRAVLJAONA?

Svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da sami poprave svoj bicikl. Vlasnici bicikla će u Biciklopopravljoni moći pronaći neke od teže dostupnih alata, a jednom tjedno i volontera koji će im pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Korištenje Biciklopopravljaone bit će besplatno za sve no korisnici će morati sami kupiti sve dijelove koje na njihovom biciklu treba zamijeniti. Biciklopopravljaona s druge strane pruža prostor, mogućnost korištenja alata i pomoć dežurnog volontera.

KOJE DANE ĆE BICIKLOPOPRAVLJAONA BITI OTVORENA?

Biciklopopravljaona s redovitim radom počinje odmah nakon otvorenja. Prostor Biciklopopravljaone i biciklistički alati koji se tamo nalaze biti će građanima dostupni svakog radnog dan od 10:00 do 16:00. Svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 građani će u Biciklopopravljaoni moći pronaći volontera spremnog da im pomogne s problemima koje ne znaju riješiti sami.

GDJE SE NALAZI BICIKLOPOPRAVLJAONA?

U suterenskim prostorijama Zelene akcije (tzv. Garaži), u Frankopanskoj 1, u dvorištu.

KOJE ĆE SVE USLUGE BICIKLOPOPRAVLJAONA PRUŽATI?

U Biciklopopravljaoni možete pronaći specijalizirani biciklistički alat, a jednom tjedno dobiti i pomoć iskusnog volontera.

KOJE USLUGE BICIKLOPOPRAVLJAONA NEĆE PRUŽATI?

Kao prvo, nećete moći samo ostaviti bicikl na popravak. Smisao Biciklopopravljaone je da sami nešto naučite o popravljanju svog bicikla. Popravke u pravilu vršite sami, pri čemu se za pomoć možete obratiti volonterima koji će dežurati jednom tjedno. Također, imajte na umu da naši volonteri, iako iskusni, ne znaju sve. Vjerojatno vam neće moći pomoći oko popravaka određenih vrsta jako modernih, jako skupih i jako egzotičnih dijelova. Barem u skorije vrijeme, neće vam moći pomoći niti kod kvarova suspenzija (amortizera) i hidrauličkih kočnica (zapravo su im najdraži stari bicikli koje ste kupili na Hreliću ili naslijedili od roditelja :)). Alat Biciklopopravljaone ne može se posuđivati tj. iznositi van prostora Bicikloporavljaone. Na kraju, Biciklopopravljaonu, odnosno njene volontere, ne može se držati odgovornima ni za kakvu štetu koja bi na vama ili vašim biciklima mogla nastati uslijed korištenja savjeta/pomoći koji su vam pruženi ili uslijed primjene alata dostupnog u Biciklopopravljaoni. Možemo, međutim, garantirati da će vam svaka pomoć biti pružena s najvećom brigom za vas i vaše bicikle.

KAKO VI MOŽETE POMOĆI RADU BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Ukoliko posjedujete određena tehnička znanja i ukoliko se osjećate sposobnim, možete postati volonter tj. pomagati posjetiocima da poprave svoje bicikle. Uvijek su dobrodošle i donacije alata, starih bicikala i dijelova bicikla, kao i literature.

Vidimo se

Za više informacija:
Eugen Vuković
voditelj Okolišnog info centra Zelene akcije, 099 3149694, eugen@zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.