hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otpor Bandiću – sloboda Zagrebu!

„Zagreb je već dvadeset godina zatočen u klijentelističkoj mreži Milana Bandića, ali rastući otpor građana jasno pokazuje da je vrijeme za oslobođenje od te interesne sprege koja vodi grad u sve veću katastrofu“, glavna je poruka današnje akcije koju su uz zagrebački Savski nasip organizirali Udruga građana Siget, inicijativa Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad.

Akciju su održali povodom Dana oslobođenja Zagreba te dvadeset godina otkako je Milan Bandić prvi put postao gradonačelnik, osiguravajući pritom sve sigurnosne mjere vezane uz aktualnu epidemiološku situaciju. Razvili su transparent dužine 20 metara uz poruku "Otpor Bandiću - sloboda Zagrebu!".

Aktivisti i aktivistkinje su poručili kako je u proteklih 20 godina Bandić kontaminirao sve procese donošenja odluka u Zagrebu te razorio sustav prostornog planiranja. Njegov posljednji Generalni urbanistički plan (GUP) je srušen, čime je spriječena daljnja otimačina vrijednog zemljišta. No, u prethodnim godinama devastirao je Trg žrtava fašizma, Cvjetni trg i Varšavsku ulicu, dok većina kvartova nosi ožiljke njegove politike kroz smanjenje zelenih zona i prekomjernu izgradnju.

U sektoru gospodarenja otpadom, poraz Bandićeve politike još je vidljiviji. Zagreb je prije nekoliko godina u analizi Europske komisije bio proglašen najgorim europskim glavnim gradom u odvojenom prikupljanju otpada. Odlagalište na Jakuševcu svake godine raste za 250.000 tona otpada, iako je prema prvim planovima davno trebalo biti zatvoreno, a posljednjih nekoliko godina u pravilu na proljeće izbije veliki požar ili u tvrtki njegova partnera Petra Pripuza ili na Jakuševcu.

U prometnoj politici Bandić pokazuje potpuni izostanak vizije pa su tramvaji sve sporiji, tramvajska mreža nije proširena još od prvih mjeseci njegovog prvog mandata, biciklistička infrastruktura puna je nedostataka, postojeći sustav parkirnih zona ne daje rezultate, a jedino što Bandić u prometu želi potpuno je krivo – nove javne garaže u gradskom središtu. Povrh toga, iako je od prvog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj prošlo već više od 10 tjedana i jasno je koliko je važno držati fizički razmak, za razliku od brojnih europskih gradova, Zagreb nije napravio nikakve bitne promjene regulacije prometa kako bi se olakšao biciklistički promet ili proširile pješačke površine.

Uz sve nabrojano, primjeri preplaćenih poslova koje plaća Grad toliko su brojni da su javnost već gotovo prestali šokirati, dok svjedočimo potpunoj neaktivnosti po pitanju sustavne obnove Zagreba nakon potresa i ignoriranju struke. Isto tako, Zagreb je rijedak primjer europskih glavnih gradova koji u vrijeme trenutne krize izazvane pandemijom ne nudi nikakve socijalne mjere koje mogu olakšati život stanovnicima grada. Međutim, u posljednjih godinu dana nikad veći broj stanovnika Zagreba prosvjedovao je protiv Milana Bandića, a nakon pada GUP-a i nesnalaženja poslije potresa, jasno je da mu ispadaju konci iz ruku. Udruge naglašavaju kako je upravo danas na Dan oslobođenja Zagreba važno istaknuti da Bandić napokon jasno gubi u permanentnom sukobu s većinom stanovnika grada te da njegovo vrijeme dolazi kraju.

Većina štete koju stanovnici Zagreba trpe zbog politike Milana Bandića ne bi se dogodila bez čvrste podrške HDZ-a u Gradskoj skupštini, a u prošlosti i SDP-a. Kako je do lokalnih izbora ostalo još godinu dana, aktivisti su pozvali skupštinsku većinu da uskrati podršku Milanu Bandiću i konačno razvrgne tu sramotnu koaliciju. Bez podrške HDZ-a, gradonačelnikove ovlasti bile bi znatno niže, a većina problema, koja nas s njegovom politikom tek čeka, bila bi spriječena.  Njegovu politiku treba staviti u „karantenu“ na 12 mjeseci kako ne bi mogao nastaviti uništavati grad.

-----------------------

Foto(c): Matej Kožić

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.