hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

OŠ Sapna - otvorena još jedna 'pametna škola' u Tuzlanskom kantonu (BiH)

Img 6822 1

6. prosinca 2018. godine svečano je otvorena nova „pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu, obnovljena, energetski efikasna JU Osnovna škola Sapna.

U proteklom periodu na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi na provedbi mjera energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 120.000 KM. Postavljena je termoizolacija na vanjske zidove i tavan objekta škole, zamijenjen je krovni pokrivač hodnika i dvorane s postavljenom termoizolacijom te je postavljen novi toplovodni kotao na pelet.

Svečanom otvaranju škole prisustvovalo je oko 200 ljudi. Svečanim činom presjecanja vrpce, obnovljeni školu su otvorili premijer TK Jakub Suljkanović, ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović, načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović, ravnatelj OŠ Sapna Mujo Salihović i voditelj projekta “Pametne škole” Marko Nišandžić iz CRP-a. Osnovu školu u ovoj općini pohađa 740 učenika i učenica. Uz šet područnih, centralna škola ima najviše učenika_ca.

Mujo Salihović, ravnatelj OŠ Sapna, uporedio je situaciju prije i poslije provođenja mjera energetske učinkovitosti: “Uvjeti rada su bili veoma teški, od jutarnjih smjena kad su djeca dolazila i sjedila u jaknama, da ne pričamo o troškovima koji su bili za uglenj. Trošilo se mnogo, ali opet nismo imali školu koja ima uvjete za rad. Sada, za nepuna dva mjeseca zimske sezone, mi imamo sasvim novu školu koja je spremna za rad, kako učenika, tako i nastavnika”.

“Moram kazati da Vlada TK je u ovoj 2018. sa pozicije kapitalnih ulaganja investirala više od 3 milijuna KM po raznim osnovima, od EU i drugim osnovama. A najviše od toga je otišlo u ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja. Raduje me i činjenica da smo kroz ovaj projekt stekli iskustva s našim parnerima koji sudjeluju u provedbi projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova i što će biti prilike da u narednom periodu sudjelujemo u sličnim projektima”, izjavio je Jakub Suljkanović, premijer TK.

Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole, održan je okrugli stol na temu „Učinci i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu sudjelovali su: premijer Tuzlanskog kantona, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, načelnik općine Sapna, predstavnici općinskih službi, nevladine organizacije, članovi projektnog tima i uprava škole.

Uz prezentaciju učinaka provedenih mjera na tri obnovljene škole, sudionici okruglog stola su, između ostalog, diskutirali o strateškom opredjeljenju vlade TK u oblasti energetske učinkovitosti, kao i o mogućnostima sufinanciranja ovakvih i sličnih projekata iz budžetskih sredstava. S ekonomskog aspekta, energetska učinkovitost je potencijal značajnog ekonomskog razvoja kantona.

Energetska obnova škole provedena je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Ako se želite bliže upoznati s novom “Pametnom školom” u TK, pogledajte letak OVDJE.

Prilog RTV Tuzlanskog kantona o svečanom otvaranju škole u Sapni može pogledati na ovom video zapisu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.