hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Okrugli stol: Hrvatska bez jednokratne plastike?

Web za 460x254pixels ispravljeno

Okrugli stol pod nazivom "Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj" održat će se u srijedu, 21. listopada, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 10 sati. Glavne teme okruglog stola su: transpozicija Direktive o smanjenju jednokratne plastike u hrvatsko zakonodavstvo, provedba propisanih mjera i nove prilike za inovativne poslovne modele.

Zelena akcija, nacionalni koordinator europske mreže Zero Waste Europe (Zero Waste Croatia Network) i članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic koji se bori protiv zagađenja plastikom, u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, organizacijom Terra Hub Croatia te inicijativom Za Zlarin bez plastike, uz potporu organizacija Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce,  WWF Adria i La Révolution Albatros u srijedu, 21. listopada, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 10 sati organizira okrugli stol pod nazivom "Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj".

Glavne teme okruglog stola su: transpozicija Direktive o smanjenju jednokratne plastike u hrvatsko zakonodavstvo, provedba propisanih mjera i nove prilike za inovativne poslovne modele. Detalji o programu su u nastavku.

Povod

Srpanj 2021. godine postavljen je kao krajnji rok za transpoziciju Direktive o smanjenju jednokratne plastike u nacionalna zakonodavstva zemalja članica EU, pa tako i u hrvatsko zakonodavstvo. S različitim dionicima razgovarat će se o tome koji su konkretni koraci potrebni od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bismo se primakli zadanim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike, ali i o načinima na koje bi Vlada RH mogla pojačati ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom u hrvatskom, kao i europskom zakonodavstvu te o poticanju razvoja održivih poslovnih modela i poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala. Također, s obzirom da u Hrvatskoj postoje raznoliki primjeri dobre prakse koji već slijede primjere najbolje europske prakse i prilagođavaju se europskoj legislativi, razgovarat ćemo i o izazovima s kojima se susreću na putu izbacivanja jednokratne plastike iz svog djelovanja.
 

Panel 1: "Zakonodavni okvir koji regulira proizvodnju, distribuciju i potrošnju jednokratne plastike u RH"

Tema rasprave bit će legislativa, odnosno transpozicija Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, način provedbe propisanih mjera od strane različitih dionika te način monitoringa provedbe.

Panelisti_kinje:

  • Darko Horvat, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
  • Gordana Pehnec Pavlović, Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore
  • Marko Košak, Zelena akcija / Zero Waste Croatia Network / Break Free From Plastic
  • Petra Andrić, Greenpeace Hrvatska / Break Free From Plastic
  • Goran Čačić,Zelena energetska zadruga/Terra Hub - Projekt MEDFreeSUP by EIT Climate-KIC

Panel 2: "Primjeri dobre prakse i izazovi smanjenja uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda u RH"

Fokus rasprave bit će na rješenjima te će se razgovarati o mogućnostima pozitivnih posljedica Direktive na okoliš, društvo i ekonomiju. Predstavit će se neki primjeri dobre prakse te nove prilike stvorene pozitivnim društvenim trendovima. Također će biti riječi o izazovima s kojima se dionici sustava suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore i financijskih poticaja za razvijanje održivih poslovnih modela te poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala.

Panelisti_kinje:

  • Dunja Markovinović, KSET (ElektroStudent)
  • Ivana Kordić, inicijativa Za Zlarin bez plastike
  • Petar Pavić, Plastic waste free Croatia
  • Tina Kovačiček, Art Park Zagreb
  • Eduard Kalčić, CupUp System
  • Paula Damaška, ZEZ - Projekt MEDFreeSUP by EIT Climate-KIC

Poziv u publiku prvenstveno je namijenjen stručnoj javnosti i medijima, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama, kojima će biti omogućeno pratiti raspravu uživo putem Facebook stranice Zero Waste Croatia Network.

***

S obzirom na trenutnu situaciju s mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa, uz poštivanje mjera održavanja događaja u zatvorenim prostorima, kapacitet uzvanika ograničen je na 50 ljudi te bismo molili da se unaprijed registrirate na poveznici najkasnije do 17. listopada te dođete pola sata prije početka okruglog stola u 10 h. Obvezno je nošenje zaštitnih maski.

***

Facebook događaj nalazi se ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.