hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Okolišne vijesti iz Europske unije - ožujak i travanj 2015.

16254545688 2a216211da z

Donosimo pregled najvažnijih okolišnih vijesti iz Europske unije za ožujak i travanj 2015. godine. Priredili M.K. i T.V.

1.       U EGSO-u, Europskom gospodarsko-socijalnom odboru, održana još jedna rasprava u okviru donošenja globalnog razvojnog okvira za razdoblje nakon 2015.
EGSO, kao institucija koju Europska komisija koristi kao platformu za javnu raspravu s civilnim društvom  pri donošenju EU stavova u okviru donošenja globalnog razvojnog okvira za razdoblje nakon 2015, organizirao je jos jednu javnu raspravu s relevantnim dionicima na ovu temu 14. travnja. Prikaz izlaganja i više informacija u prilogu „Post 2015 rasprava u EGSO-u, 14. travnja“

2.       Raste protivljenje  TTIP-u u Europskom parlamentu
Polovica odbora u Europskom parlamentu odbila je mehanizam razrješavanja sporova između investitora i države (ISDS), koji je dio pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu TTIP-u. Riječ je o šest od 14 odbora koji sudjeluju u izradi nacrta ugovora. To daje nadu kako sporazum neće dobiti podršku Europskog parlamenta, ocjenjuje Euractiv. Više pročitajte na linku.

3.       EK predlaže nova pravila za uvoz GM hrane
Europska komisija predložila je nova pravila o uvozu hrane koja sadrži GM sastojke i tvrdi kako se ovime omogućava državama članicama da same odlučuju o plasmanu takve hrane na nacionalno tržište. Iz Greenpeacea, međutim, tumače kako je „prijedlog farsa“ i kako omogućuje EK da nametne GM proizvode čak i ako je većina vlada protiv, kao i Europski parlament. Više pročitajte ovdje.

4.       Prema smanjenju potrošnje plastičnih vrećica
Države članice EU mogu izabrati ili provođenje mjera za smanjenje godišnje potrošnje nerazgradivih vrećica na 90 po stanovniku do kraja 2019. i 40 do 2025., ili osigurati da se do kraja 2018. plastične vrećice više ne dijele kupcima besplatno, sažetak je ovoga tjedna usvojene direktive u Europskom parlamentu. Direktivom se po prvi put regulira potrošnja plastičnih vrećica, koja je u EU dosegla enormne razmjere od 100 milijardi godišnje. Više pronađite ovdje.

5.       Prvi korak i prema smanjenju emisija iz brodskog prometa
Morski promet jedini ostaje isključen iz EU mjera za smanjenje emisija CO2, a čini četiri posto sveukupnih emisija na razini Unije. Kao prvi korak prema smanjenju emisija iz tog tipa prometa, Europski je parlament izradio mjere praćenja emisija za sve brodove teže od pet tisuća tona koji ulaze u europske luke. Očekuje se da će mjere potvrditi i Vijeće ministara. Više na linku.

6.       „Jasan signal da su biogoriva lažno rješenje“
Europski je parlament na ovotjednom zasjedanju konačno usvojio i odluku kojom je udio biogoriva u potrošnji u prometu do 2020. ograničen na 7 posto. Okolišni NGO-i koji su tražili još niže ograničenje, ipak su ocijenili odluku kao „korak u pravom smjeru“. „Ovo je jasan signal ostatku svijeta da su biogoriva lažno rješenje za klimatsku krizu“, komentirali su iz mreže Friends of the Earth Europe. Više čitajte ovdje.

7.       Predstavnik Zelene akcije i Zelenog foruma na debati s potpredsjednikom Europske komisije
Na plenarnoj sjednici u ožujku EGSO-a, održana je rasprava o jednom od najvažnijih projekata nove Europske komisije - projektu uspostave energetske unije. Uvodno izlaganje dao je g. Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju, a u raspravi je sudjelovao i predstavnik Zelene akcije i Zelenog foruma u EGSO-u, Toni Vidan.
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.