hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održana radionica Dvije strane – jedan cilj

Zmergo

Radionica Udruge Žmergo i partnera “Dvije strane – jedan cilj” – Uloga javnosti u donošenju odluka o sustavnom odlaganju i odvajanju otpada održana je 08. lipnja 2016. u Opatiji, u prostorijama Ville Antonio.

Radionica je bila namjenjena predstavnicima civilnog sektora i lokalne vlasti s ciljem poboljšanja otvorenosti u upravljanju prirodnim resursima te se je razvilarasprava na temu najčešćih lokalnih problema vezanih uz otpad kao i problema pri njihovu rješavanju.

Na radionicu su pozvane udruge, predstavnici vlasti, članovi mjesnih odbora gradova Opatije i Rijeke, te dionici s područja navedenih gradova koji se (izravno ili neizravno) bave zaštitom okoliša i prirode, odnosno zbrinjavanjem otpada. Na radionicu se sveukupno odazvalo 14 sudionika.

Predavači, moderatori voditelji radionice bili su iz partnerskih druga na projektu, Žmerga, Eko Pana i Zelene Akcije, a tema je polučila diskusijom već tijekom samih predavanja. Sudionici su imali i komentare i pitanja. Radni dan završio je radom u grupama iz kojih možemo izvući ukratko slijedeće zaključke:

  • glavni problemi: odlaganje zelenog (biološkog) otpada u kontejnere, velik broj divljih odlagališta, nepostojanje i/ili manjak reciklažnih dvorišta i njihovih lokacija, odvajanje i odlaganje građevinskog otpada, nedosljednost zakona, vlasti i građana, nepostojanje kompostana i zbrinjavanje mulja, nekažnjavanje prilikom nezbrinjavanja otpada, te nepostojanje političke volje.
  • najvažnije moguće rješenje za sve nabrojene probleme: edukacija građana i ostalih dionika
  • druga rješenja: uvažavanje posebnosti svake lokacije pri selekciji lokacija za gospodarenje otpadom kao i reciklažnih dvorišta, sankcioniranje (kažnjavanje) ukoliko se pravilno ne odvoji otpad, izradu novih planova za gospodarenje otpadom u skladu sa državnim i EU ciljevima, pripremu i izradu projekata za uspostavu pojedinih dijelova sustava za gospodarenje otpadom, zajedničku pripremu i implementaciju sustava uz nadziranje, izradu kompostera, otvaranje odlagališta za građevinski otpad kao i otvaranje tržišta.

Za treću temu postavljenu na radionici sudionici su svi redom istakli važnost sudjelovanja svih građana, jedinica lokalnih samouprava, mjesnih odbora kao i organizacija civilnog društva prilikom lokalnih javnih rasprava, kao i njihovu prisutnost u izradi cjelokupnog plana za gospodarenje otpadom.

Više o radionici možete pročitati u zapisniku na LINKU.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.