hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održana prosvjedna akcija “Ubijate kravu radi šnicle!”

Danas su predstavnici sindikata i udruga na Markovom trgu održali prosvjednu akciju “Ubijate kravu radi šnicle!” Aktivisti su izveli javni performans tijekom kojeg su, maskirani u predstavnike vlasti, uništili zlatnu kravu kao simbol vrijednog javnog dobra kojeg nam radi kratkoročne koristi žele oduzeti.

Kako je naglasio Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata, autoceste su napravljene kao razvojni projekt, a ako odu u koncesiju bit će komercijalni projekt za korist nekoga tko u njih nije ulagao kao hrvatski građani. Studija o monetizaciji koju je naručila Vlada je zapravo studija o koncesiji, a to je prijevara jer nisu ponuđeni svi modeli kako bi se izabrao najpovoljniji.

Krešmir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je kako građani postaju taoci nesposobnih politika prethodne i ove vlasti. Neprihvatljivo je da nešto što su generacije prije nas stvarale rasprodaju radi krpanja rupa u proračunu.

Teodor Celakoski iz Prava na grad istakao je kako je svođenje mogućnosti razvoja Hrvatske na dva modela, štetnu privatizaciju s jedne strane ili političku korupciju i pljačku s druge neprihvatljivo. Potreban je novi model upravljanja javnim dobrom koji nije temeljen na političko-stranačkoj nego na javnoj kontroli.

Slike s akcije pogledajte ovdje.

---

Akciju su organizirali Nezavisni cestarski sindikat, Pravo na grad, Zelena akcija, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Udruga radničkih sindikata Hrvatske

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.