hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održana kreativna radionica šivanja i pokrpavanja

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) je u suradnji s Humanom Novom u četvrtak, 18.4.2019., organizirala kreativnu radionicu šivanja platnenih torbi i pokrpavanja odjevnih predmeta. Na radionici je sudjelovalo 20 građana i građanki koji_e su educirani_e o važnosti smanjenja otpada te su podučeni_e vještini šivanja.

Cilj radionice bio je pružiti otpor konzumerizmu i vratiti popularnost iznimno korisnoj vještini koju su starije generacije njegovale u nedostatka resursa i proizvoda dostupnih na tržištu te zbog slabije kupovne moći. U današnjem svijetu tržište je sve više preplavljeno velikim količinama proizvodima, a neki završe u otpisu (u nekim se slučajevima čak i spaljuju) i prije nego što uopće uđu u prodaju, stvarajući iznimno veliku štetu za okoliš.

Današnji trendovi brze mode sa sobom povlače niz problematičnih pitanja; od krčenja šuma za dobivanje resursa za proizvodnju materijala, do iznimno velike potrošnje vode za navodnjavanje tih usjeva pa sve do jeftine radne snage iz zemalja trećeg svijeta u kojima se krše radnička i ljudska prava, najčešće žena i djece koji su prisiljeni raditi u velikim industrijskim pogonima. Osim problema s proizvodnjom, veliki okolišni problem čini i zbrinjavanje tekstilnog otpada koji najčešće završava na odlagalištima, a slabo se reciklira i oporabljuje.

Upravo tim problemom bavi se socijalna zadruga Humana Nova, koja osim što oporabljuje i reciklira tekstil, zapošljava marginalizirane i teško zapošljive društvene skupine, rješavajući problem s tekstilnim otpadom na više razina.

Radionicom smo pokazali da možemo naučiti korisne vještine od starijih generacija i smanjiti vlastite porive za kupnjom novih stvari, ne zato što si ih ne možemo priuštiti, već zato što smo svjesni da stvarnu cijenu ne plaćamo mi, već marginalizirane društvene skupine i okoliš.

S obzirom na veliki interes, radionica će se svakako ponoviti u skorije vrijeme.


Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.