hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održana akcija "Ne možemo jesti golf loptice!"

Izvlasteno radi golf igralista

Aktivisti Zelene akcije, u suradnji s prodavačicama i prodavačima na tržnici Dolac, točno u podne, obilježili su godišnjicu izglasavanja Zakona o igralištima za golf poručujući: "Ne možemo jesti golf loptice!"

Svrha akcije je apel Vladi i Saboru RH da poduzmu mjere za ukidanje Zakona o igralištima za golf koji omogućava prenamjenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko, a u svijetlu toga, Zelena akcija je  nedavno uputila i dopis Predsjednici Vlade RH Kosor tražeći da pokrene proceduru za ukidanje ovog Zakona kao doprinos borbi protiv korupcije.

Prije godinu dana (15.12.2008.) Sabor RH je u dramatičnoj sjednici s jedva stečenim i upitnim kvorumom usvojio kontroverzan Zakon o igralištima za golf (NN152/2008). Napominjemo da je Hrvatska jedina zemlja u Svijetu koja ima ovakav Zakon, a isti krši Ustav RH, zbog čega su Zelena akcija, GONG i Transparency International još 20. veljače 2009. godine podnijeli Zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu RH.

Zakon o igralištima za golf donesen je u hitnoj proceduri i bez ikakve stručne i javne rasprave pod izgovorom ubrzavanja investicija u turizam RH. Usprkos tome, provedbeni propis kojim su se trebala urediti važna pitanja vezana za izgradnju golf igrališta poput načina utvrđivanja tržišne cijene do danas nije donesen. Takvo stanje pokazuje da je Zakon nepotreban, a služi samo za ucjenjivanje lokalnog stanovništva i lokalnih vlasti da prodaju investitorima svoje poljoprivredno i šumsko zemljište u bescjenje, a s nakanom prenamjene zemljišta u građevinsko, kako bi zaradili na gradnji vila i apartmana. O ovakvim slučajevima imamo dojave s terena gdje investitori u golf igrališta prijete vlasnicima zemljišta izvlaštenjem, ukoliko im ne prodaju zemlju pod ponuđenim uvjetima.  Prema procjenama, u RH se planira izgraditi šezdesetak igrališta za golf, ukupne procjenjene površine od 7500 do 10000 hektara s obzirom na veličinu pojedinih planiranih igrališta, što je duplo više od površine namijenjene ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji u RH, koja iznosi 5000 ha. Za usporedbu - planirana igrališta za golf zauzimaju  veću površinu nego gradovi Rijeka i Split te otok Rab. Posebna opasnost prijeti Istri gdje se planira gradnja velikog broja terena koji će ugroziti dolinu rijeke Mirne, te Srđu iznad Dubrovnika, gdje bi se praktički na planiranih 25% izgrađenosti golf igrališta dobilo prostor veličine dubrovačke stare jezgre – znači jedan novi grad iznad grada.

Prema istraživanju koje je proveo GfK, dvije trećine građana Hrvatske je protiv Zakona o igralištima za golf. Primjerice za 85% građana je neprihvatljiva odredba o izvlaštenju privatnih vlasnika za gradnju golf igrališta, za čak 89% je neprihvatljiva odredba o prisilnoj prodaji zemljišta od strane tijela javne vlasti bez javnog natječaja. Najveći broj građana, čak 82%, smatra da razvoj golfa ne predstavlja strateški interes Republike Hrvatske.

Akciju podržavaju GONG, Transparency International i Zelena Istra.

Za više informacija:
Jagoda Munić Zelena akcija 098 1795 690,
Bernard Ivčić, Zelena akcija, 099/314 9138

Dokumenti

Fotografije u visokoj rezoluciji - Održana akcija "Ne možemo jesti golf loptice!"

PDF 6.94 MB

Slika transparenta (mape golf igrališta) - Održana akcija "Ne možemo jesti golf loptice!"

PDF 161 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.