hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održan trening za trenere “Škole održivosti”

Img 2416

Od 10. do 12. siječnja je u Tuheljskim Toplicama održan trening za trenere "Škole održivosti".

Na treningu nam se pridružilo 15 profesorica i profesora osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Klenovnika, Bereka, četiri predstavnice udruga Zona i Delta iz Umaga i Rijeke te četiri sjajne facilitatorice Zelene akcije.

Kroz bogatu metodologiju transformativnog obrazovanja, i vrlo gust raspored, istraživali smo raznolik sadržaj. Razgovarali smo o temama dominacije i opresije, odnosu globalnog Sjevera i Juga, klimatskoj i društvenoj pravdi, konzumerizmu i njegovim posljedicama, važnosti kritičkog razmišljanja i dijaloga te o intersekcionalnom, okolišnom aktivizmu koji obuhvaća kako ljudska tako i prava prirode. Dakako, sve to ne bi bilo moguće bez uspostavljanja „sigurnijeg prostora“ za sve sudionike i sudionice u kojem se mogu osjećati sigurno i prihvaćeno te pravila rada i komunikacije koja doprinose i osjećaju sigurnosti.

Posebnu vrijednost treningu donijelo je četvero učenika iz partnerskih škola,  Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, koji su imali priliku ravnopravno sudjelovati u svim učenjima, dijalozima i razmjenama znanja i razmišljanja sa svojim profesorima i ostalim sudionicima te su mogli iz prve ruke svjedočiti bogatstvu metodologije i znanja koje proizlaze iz takvog načina rada.
Sada je na profesorima i njihovim učenicima te ostalim sudionicima da pripreme nastavni sat gdje će prenijeti svojim kolegama i ostalim učenicima samo dio onog što su ponijeli sa sobom. Veselimo se čuti o svim super projektima i stvarima koje se mogu desiti nakon treninga!

Cijela fotogalerija s treninga nalazi se OVDJE.

“Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti” je dvogodišnji projekt koji Zelena akcija provodi u partnerstvu sa Klasičnom gimnazijom Zagreb, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, te sa Udrugom bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženjem za razvoj kulture „URK“ poznatijem kao Mochvara, sa kojima će se tijekom dvije godine zajedno razvijati kreativne i praktične vizije održivosti. u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.