hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održan seminar o teorijama i postignućima u gospodarenju otpadom

Seminar 2

Seminar pod nazivom "Gospodarenje otpadom – teorija i postignuća" okupio je dvadesetak stučnjaka iz područja gospodarenja otpadom iz Srbije i Hrvatske. Teme seminara uključivale su razne aspekte gospodarenja otpadom poput zakonodavstva, dobrih primjera iz prakse te ekoloških učinaka takvih sustava. Predavanja su održali predavači iz zemalja Europske unije (Češke, Španjolske i Belgije) koji su upozorili sudionike na ambiciozne zahtjeve europskog zakonodavstva na području gospodarenja otpadom.

Pošto, cjeloviti sustavi gospodarenja otpadom moraju uključivati zadanu hijerarhiju (prevencija, ponovna upotreba, reciklaža te na kraju odlaganje), svaki pokušaj koji obuhvati barem jedan od prva 3 hijerarhijska stupa biti će iznimno koristan i dobrodošao.

Cilj projekta „ka zajednicama koje recikliraju“ je okupljanje svih dionika; lokalne uprave, komunalna poduzeća i građane, te zajedničkim snagama očuvati okoliš. “Projekt sa sličnim ciljevima provodi se i u Češkoj, gdje organizacija Hnuti Duha blisko surađuje sa lokalnim vlastima i stanovništvom“ rekao je Ivo Kropaček te nadodaje kako su ovakvi projekti izvrsna praktična iskustva koja lokalne zajednice mogu povesti prema epitetu zajednica koje recikliraju.

Hrvatska i Srbija, unatoč vrijednim pokušajima pojedinih lokalnih samouprava, morati će uložiti dodatne napore da zadovolje nacionalne ciljeve koje su same donjele, a tek onda vlastite sustave nadograđivati da zadovolje europske standarde, zaključak je svih prisutnih stručnjaka na seminaru.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.