hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

[ODGOĐENO] Webinar za medije: jednokratna plastika i zakonodavstvo

1024px eu media futures forum pic 0

Webinar je odgođen za srpanj. Više informacije uskoro.

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, poziva sve zainteresirane novinare i novinarke da se pridruže edukativnom webinaru na temu jednokratne plastike i zakonodavstva vezanog uz smanjenje određenih plastičnih proizvoda prema novoj Direktivi Europske unije.

Koje su prednosti, a koje mane Direktive? Kako treba izgledati novi nacionalni zakon? Što je točno jednokratna plastika i na koje se proizvode odnosi nova Direktiva? To su neka od pitanja na koja ćemo dati odgovore tijekom webinara.

Također ćemo predstaviti dvije publikacije pokreta Break Free From Plastic prevedene na hrvatski jezik, a koje nude rješenja za ponovnu uporabu i govore o utjecaju proizvodnje i zagađenja plastikom na klimatske promjene.

S obzirom na to da se bliži vrijeme transpozicije Direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš u hrvatsko zakonodavstvo odnosno objave prvog nacrta zakona, vjerujemo kako je potrebno informirati građane i građanke te ih aktivno pozivati da se uključe u javnu raspravu. Mediji i točno informiranje u ovoj temi imaju veliku ulogu. To je posebno važno jer smo nedavno mogli svjedočiti objavljivanju netočnih informacija, primjerice, u prilogu RTL Direkt-a i članku Večernjeg lista u kojem se osporava negativan utjecaj plastičnih vrećica na okoliš, a nedavno je i T-portal objavio vrlo sličan članak. U ovom trenutku od iznimne je važnosti informirati javnost kako bi bila što uključenija u proces donošenja odluka te potaknuti kritičko promišljanje kako se cijelu priču ne bi svelo na industriju i štetne trgovačke prakse koje spašavaju same sebe pod svaku cijenu. Mediji utječu na to u kojem će se trenutku i kome postavljati pitanja te smatramo da bi povećana informiranost novinara i novinarki o tom problemu mogla biti od ključne važnosti.

Stoga je cilj ovog webinara pružiti sve važne i potrebne informacije kako bi se moglo točno i pravovremeno izvještavati o navedenoj temi. Ujedno je to prilika da pitate sve što vas zanima, a za što na našim uobičajenim događanjima često nema vremena.

Ako vas zanima ta tema te ako znate da ćete o njoj izvještavati, ovaj webinar je savršena prilika za vas. Možete se prijaviti  putem online prijavnice do kraja dana u nedjelju, 7.6., a webinar će se održati 9.6. od 18h do 19.30 h. Broj polaznika_ca ograničen je na 15-20. Poveznicu na Zoom i podsjetnik na sudjelovanje poslat ćemo vam 9.6. sat vremena prije početka.
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.