hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Novo ministarstvo je farsa! Dosta je žrtvovanja okoliša i prirode!

Img 0051

Resor zaštite okoliša i prirode mora biti zaseban jer će ponovno pripajanje ostalim resorima marginalizirati okolišni sektor, a posebno na čelu s Tomislavom Ćorićem.

Najava novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je neprihvatljiva, posebno s obzirom na dosadašnju praksu uklapanja zaštite okoliša u ostale sektore. Primjerice, u nekadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zaštita okoliša je bila podređena graditeljskom lobiju, a najbolji je primjer projekt Cvjetni. Nadalje, Ćorićevo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u svoje četiri godine nije napravilo gotovo nikakav pomak po pitanju progresivnih klimatskih politika kao ni gospodarenja otpadom. Upravo suprotno, Ćorić je radio na štetu okolišu - od služenja kao glasnogovornik za krčki LNG terminal, davanja novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji i Dinaridima do prouzrokovanja štete od 1,2 milijarde kuna odobravanjem projekta Krš-Pađene.

Zelena akcija apelira na mandatara za sastav Vlade RH, Andreja Plenkovića, da ne pripaja sektor zaštite okoliša i prirode drugim resorima jer je neminovno da će time ovaj sektor postati sekundaran. Također, na čelu ministarstva koje je odgovorno za zaštitu okoliša, ne smije biti osoba poput Ćorića koji će sasvim sigurno nastaviti voditi okolišno i klimatsko destruktivne politike.

Ono što Hrvatska konačno treba je jedno suvremeno ministarstvo koje će staviti fokus na Europski zeleni plan, tranziciju u post-fosilno društvo i poticanje zelenih poslova.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.