hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Novi Plan gospodarenja otpadom će pravilnom provedbom zaustaviti spalionice i donijeti nužne promjene!

Ea18e6fe37676594f57dd44a08fde23f

Danas je na sjednici Vlade RH donesen Plan gospodarenja otpadom RH 2016.-2022. Plan će potaknuti zaustavljanje štetnih projekata poput spalionice otpada i skupih regionalnih centara za velike količine miješanog otpada te provedbu niza kvalitetnih mjera za pozitivne pomake u sustavu odvajanja, recikliranja i pravednije naplate odvoza otpada. Podržavamo takve temeljite promjene u sustavu koji je jedan od najgorih u EU i šteti građanima/kama i okolišu. Zahtijevamo od svih lokalnih vlasti da u skladu s nacionalnim hitno donesu svoje lokalne planove, odustanu od planova za spaljivanje te krenu s provedbom mjera za odvajanje, recikliranje i ponovnu uporabu otpada.

Dosadašnji Plan, kao i prošlogodišnji prijedlog Plana bazirali su se na skupom i neekološkom sustavu prevoženja velikih količina miješanog otpada do regionalnih centara i spaljivanja u spalionici i cementarama. Promašaj takvog sustava potvrđuje trenutna situacija u kojoj se odlaže 83% komunalnog otpada, izgrađeni regionalni centri štete okolišu i ne funkcioniraju, a građanima odvajanje nije dostupno niti isplativo, što rezultira sa samo 17% recikliranog otpada. Do 2020. obvezni smo reciklirati 50% otpada, uz što imamo i brojne druge obaveze koje se tiču ponovne uporabe i smanjenja odlaganja na odlagališta, što zahtijeva hitne temeljite promjene.

Plan koji je danas izglasan na Vladi uključio je brojne sugestije koje su  Zelena akcija i druge udruge iz mreže 'Zero Waste Hrvatska' dali u javnoj raspravi pa je sadržaj Plana znatno unaprijeđen i propisuje brojne kvalitetne mjere koje idu ka ostvarenju navedenih ciljeva. Neke od tih mjera su obavezna opskrba građana infrastrukturom za odvajanje na kućnom pragu, uvođenje naknade za odlaganje otpada, izgradnja postrojenja za sortiranje, kompostiranje i recikliranje na lokalnom nivou, izgradnja centara za ponovnu uporabu i reciklažnih dvorišta te kvalitetna edukacija i unaprjeđenje komunalnog redarstva. Takvim sustavom teži se decentralizaciji, uspostavi malih lokalnih sustava za recikliranje i smanjenju proizvodnje miješanog otpada koji bi se prevozio do regionalnih centara gdje bi se skupo naplaćivala obrada i odlaganje.

Smatramo da je sadržaj Plana na dobrom putu za uspostavu kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom u RH, ukoliko će se prilikom izrade Studija izvedivosti koje su propisane za buduće centre za gospodarenje otpadom i postrojenja za obradu miješanog otpada poštivati hijerarhija prioriteta u gospodarenju otpadom. Pri tome naglašavamo da Studije izvedivosti trebaju detaljno obraditi opravdanost izgradnje novih centara te u skladu s tim treba odustati od centara čija se izgradnja pokaže nepotrebnom. Treba preispitati i sve predviđene lokacije s obzirom da su brojna nezavisna istraživanja pokazala da su brojne centri predviđeni na štetnim lokacijama poput krških terena. Također, prilikom definiranja kapaciteta i tehnologije za obradu ostatnog otpada treba imati u vidu najbolje dostupne najbolje prakse koje se temelje na dobivanju vrlo visokog postotka reciklanata iz miješanog otpada te inertiziranog ostatka za sigurno odlaganje, a ne poput dosadašnje prakse na pripremi otpada za spaljivanje. Uz sve navedeno, kako bi se sustav diljem RH unaprijedio, potrebno je preispitati i mogućnost promjene tehnologije i kapaciteta dosad izgrađenih postrojenja u okviru regionalnih centara kako bi se stimuliralo recikliranje i odustalo od spaljivanja otpada u cementarama.

Smatramo da se sredstva predviđena za izgradnju regionalnih centara koji se pokažu nepotrebnima trebaju preusmjeriti u mjere za koje nisu predviđena nikakva sredstva poput uklanjanja otpada sa speleoloških objekata, jačanja nadzora gospodarenja otpadom te izrade posebnog Plana gospodarenja opasnim otpadom, kao i za dodatno stimuliranje kućnog kompostiranja, rješavanja problema morskog otpada, sanacije crnih točaka, nabaveopreme i vozila te provedbe mjera iz Plana sprječavanja nastanka otpadakao najvišeg prioriteta u gospodarenju otpadom.

Ovaj prijedlog Plana gospodarenja otpadom RH baziran je na prioritetnim koracima smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada te će, uz pravilnu provedbu koja se odnosi prvenstveno na izradu kvalitetnih Studija izvedivosti baziranih na prioritetima u gospodarenju otpadom, potaknuti uspostavu kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom koji vodi brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša. Tražimo od lokalnih vlasti da u skladu s nacionalnim hitno donesu svoje lokalne planove te krenu s provedbom mjera za odvajanje, recikliranje i ponovnu uporabu otpada.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.