hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nova verzija mobilne aplikacije Scan4Chem sada je dostupna u 15 europskih zemalja!

Img 1285

Javnost ima pravo na informacije o štetnim kemikalijama u proizvodima, a mobilna aplikacija Scan4Chem te informacije čini lakše dostupnima.

-----------
Aplikaciju za Android i Iphonemobilne uređaje mogu je preuzeti preko App Storea i Google Play Storea.
-----------

Zelena akcije je još krajem prošle godine predstavila ovu novu aplikaciju koja je nastala u sklopu LIFE projekta AskREACH, a koja je sada postala dostupna na lokalnim jezicima u čak 15 europskih zemalja.

Uz pomoć aplikacije Scan4Chem, potrošači mogu skenirati bar kodove proizvoda i slati zahtjeve za informaciju o tzv.  posebno zabrinjavajućim tvarima dobavljačima proizvoda u samo nekoliko klikova. Dobavljači na upite mogu odgovoriti direktno potrošaču ili pak unijeti podatke o svojim proizvodima u AskREACH bazu podataka, kako bi oni odmah bili dostupni budućim korisnicima aplikacije. Uspjeh aplikacije ovisi o sudjelovanju potrošača. Što više upita bude postavljeno, to je vjerojatnije da će dobavljači popuniti bazu podacima o svojim proizvodima te će aplikacija postajati sve funkcionalnija. 

Posebno zabrinjavajuće tvari (PZT, eng. SVHC) su kemikalije koje imaju svojstva kancerogenosti, toksičnosti za reprodukciju ili naročite štetnosti za okoliš. Potrošači imaju pravo na informaciju o PZT-ima u proizvodima svakodnevne potrošnje. To pravo je utvrđeno uredbom EU o kemikalijama poznatom pod nazivom REACH. No, da bi ostvario to pravo, za veliki dio proizvoda potrošač mora podnijeti upit izravno dobavljaču. Cilj projekta AskREACH je učiniti te informacije lakše dostupnima uz pomoć aplikacije za mobilne uređaje i europske baze podataka u koju dobavljači mogu unositi podatke o svojim proizvodima. Potrošači se tim informacijama mogu služiti prilikom izbora proizvoda te na taj način utjecati na proizvođače da ove tvari u proizvodima zamijene manje štetnima. Trenutno se 209 tvari nalazi na popisu posebno zabrinjavajućih tvari.

Mobilna aplikacija Scan4Chem dostupna je sada u 15 zemalja: Austriji, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Srbiji i Švedskoj. Medijske kampanje se trenutno intenziviraju u svim zemljama, kako bi se potrošače upoznalo s njihovim pravima kao i s korištenjem aplikacije.

Projekt LIFE AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiran je kroz LIFE program Europske unije. Za informacije i stajališta iznesena u ovom priopćenju medijima odgovorna je Zelena akcija i ne predstavljaju nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta LIFE AskREACH u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.