hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nova suradnja Zagreb film festivala i Zelene akcije - ZFF postaje zeleniji festival!

Zff

Radionica o smanjenju količine otpada, projekcija filma o zaštiti rijeka, klimatski kviz i nekoliko akcija koje potiču recikliranje dio su ZFF-ovih aktivnosti usmjerenih prema poticanju svijesti o brizi za okoliš!

Zagreb Film Festival kao jedan od potpisnika europske inicijative We Choose Reuse planiranju i održavanju ovogodišnjeg festivalskog izdanja pristupa s posebnom pažnjom prema okolišu. Kako bi pridonio razvoju svijesti o akutnim ekološkim problemima današnjice te vlastitim primjerom upozorio na potrebu očuvanja okoliša, ZFF raznovrsnim akcijama u suradnji sa Zelenom akcijom, socijalnom zadrugom Humana Nova i Okolišnim festivalom potiče recikliranje, smanjenje upotrebe papira i plastike, a za publiku priprema niz tematskih programa i pogodnosti.

Programske knjižice festivala otisnute su na recikliranom papiru, plastične akreditacije zamijenjene su digitalnima i platnenima, festivalski merch izrađen je od recikliranih i ekološki prihvatljivih materijala, a recikliranje se potiče i kod publike. Osim što će za vrijeme festivala na svim festivalskim lokacijama biti dostupne kartonske kutije za reciklažu, u predvorju Kina SC u Studentskom centru bit će postavljen ormarić razmjene u kojem će posjetitelji moći odložiti predmet koji im više nije potreban, no koji bi nekome drugome mogao koristiti, ili će sa sobom moći ponijeti nešto što ondje zateknu. Knjige, stripovi, ploče, društvene igre, odjevni predmeti, nakit, kućanske potrepštine, naljepnice i biljno sjeme neke su od ideja za sadržaj ZFF-ova ormarića razmjene, a sav tekstil koji se ne razmijeni do kraja festivala donirat će se zadruzi Humana Nova, koja će ga ponovno upotrijebiti ili reciklirati.

U ponedjeljak, 15. studenoga s početkom u 17:30 Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije održat će online predavanje i radionicu Kako smanjiti vlastiti otpad?. Iako svijest o klimatskoj krizi, zagađenju okoliša i održivim praksama raste iz godine u godinu, količina otpada koju stvaramo i dalje je u vrtoglavom porastu. Primjerice, prema posljednjim dostupnim podacima iz 2019, u Hrvatskoj je u samo godinu dana proizvedeno zapanjujućih 444 kilograma otpada po glavi stanovnika. Taj će problem, kao i odgovori na pitanje što kao pojedinke i pojedinci možemo učiniti kako bismo smanjili negativan utjecaj na okoliš, biti u fokusu predavanja koje će se održati putem platforme Zoom. U predavanje se možete uključiti preko poveznice/linka: https://us02web.zoom.us/j/83692518683.

U srijedu i četvrtak, 17. i 18. studenoga, od 17 sati do 21 sat na Zelenom otoku u predvorju Kina SC svi zainteresirani moći će donijeti male elektroničke uređaje i električnu opremu te zauzvrat dobiti besplatne ulaznice za određene projekcije filmova iz glavnog programa u Kinu SC. Primaju se uređaji i oprema težine do 2 kg, koji će se potom odložiti na pravilan način i na predviđena mjesta. Za jedan predani uređaj posjetitelji će dobiti dvije ulaznice za projekciju određenih filmova iz glavnog programa u Kinu SC, dok će za 4 donesene baterije dobiti jednu ulaznicu. U istim terminima i na istom mjestu moći će se potpisati peticija We Choose Reuse, europska kampanja koja potiče višekratnu upotrebu kao odgovor na zagađenje plastikom, a koju je dosad potpisom podržalo gotovo 100.000 pojedinaca te preko 350 tvrtki i organizacija civilnog društva.

U petak, 19. studenoga svoje znanje o ekologiji svi zainteresirani moći će provjeriti na klimatskom kvizu koji će se održati online - na sljedećoj poveznici https://www.quiz-maker.com/Q3MLQP705, s početkom u 10 sati. Klimatske promjene, nekoć samo dio scenarija filmova katastrofe i znanstvene fantastike, postale su svakodnevica i budućnost. Znanost najavljuje da imamo samo nekoliko desetljeća za zaustavljanje najgorih posljedica, a problem je globalan i traži odgovor svih aktera. Što je važno znati, koji su uzroci, koje posljedice i kako ih možemo kolektivno spriječiti? Vlastito znanje o ovim temama sudionici će pokazati na online kvizu (https://www.quiz-maker.com/Q3MLQP705) koji se održava u suradnji sa Zelenom akcijom i Okolišnim festivalom, a prvih 40 sudionika sa 70 i više posto točnih odgovora osvojit će ulaznicu za projekcije određenih filmova iz glavnog programa u Kinu SC.

Na online platformi kinoeuropa.hr, u sklopu ZFF-ova programa Festivali pod reflektorom, tijekom festivala će za gledanje biti dostupan slovenski dokumentarac Neošećene o putovanju skupine prijatelja i aktivista koji kajacima prelaze 23 rijeke u 6 zemalja diljem balkanskog poluotoka kako bi se zauzeli za zaštitu riječnih voda i otkrili njihov tajni svijet. Film se prikazuje u suradnji s Aktivističkom grupom Zelene akcije koja od 2014. organizira Okolišni filmski festival te putem filmske forme okolišne teme približava široj publici.

19. izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385 te na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Sve informacije o festivalu mogu se pronaći na službenoj internetskoj stanici zff.hr.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.