hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nova EU legislativa za borbu protiv plastike!

Danas je u Bruxellesu Europska Komisija predstavila nova pravila u vezi smanjenja uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda, a sve s ciljem da se smanji zagađenje okoliša. Zelena akcija pohvaljuje mjere predložene u legislativi i poziva na njenu hitnu implementaciju u zakonodavstvo država članica.

"Plastični pribor za jelo, plastične vrećice, plastične boce, plastične slamke, plastična ambalaža...samo su neki od plastičnih materijala koji su nepotrebni i koji nakon korištenja velikim dijelom završavaju u okolišu. Napokon se uviđa da je plastika materijal koji ima golem negativan utjecaj na okoliš i društvo te da nije potreban s obzirom na dostupne održive alternative. Žao nam je što je Europska Komisija tek sada to shvatila i nije bila još ambicioznija u svojem prijedlogu legislative, ali svaka legislativa za borbu protiv plastike je dobrodošla", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Europska komisija predlaže zabranu desetak plastičnih proizvoda koji se inače mogu najčešće naći u plastičnom otpadu koji zagađuje more, a to su plastični štapići za uši, plastični štapići za balone, plastični pribor za jelo i tanjure i plastične slamke, dok se predviđa značajno smanjivanje korištenja plastičnih boca za pića, plastičnih čaša, plastičnih kontejnera za hranu, plastičnih vrećica te plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone. Proizvođači duhana, pak, imat će ubuduće obavezu pomoći kod čišćenja opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica.

Navedeni plastični proizvodi čine čak 70 posto smeća koje se može naći na europskim plažama te oko pola smeća koje zagađuje more. EK namjerava novim pravilima, koja su dio Akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju, potaknuti da se oko 90 posto plastičnih boca ubuduće reciklira, a investicije u recikliranje bi diljem Europske unije trebale stvoriti trideset tisuća novih radnih mjesta.

Prijedlog EK je sada upućen u Europski parlament i na Europsko vijeće te se očekuje kako bi trebao biti usvojen do svibnja sljedeće godine.

"Pozivamo na nadogradnju ove legislative kroz pregovore Vijeća ministara i Europskog Parlamenta, a nakon toga i na hitnu implementaciju u zakonodavstvo država članica jer akciju protiv jednokratne plastike moramo poduzeti odmah!", nadodao je Košak.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.