hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nikad Više PUTO!

Puto2v

Aktivisti Zelene akcije te udruga UZOR iz Resnika i SOS općina Gradec danas su ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva održali atraktivnu akciju zahtjevajući da Ministarstvo hitno sanira 250 tona otrovnog pepela iz bivše spalionice opasnog otpada PUTO.

Aktivisti Zelene akcije te udruga UZOR iz Resnika i SOS općina Gradec danas su ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva održali atraktivnu akciju zahtjevajući da Ministarstvo hitno sanira 250 tona otrovnog pepela iz bivše spalionice opasnog otpada PUTO. Zatražili su i da Ministarstvo zaustavi projekt buduće zagrebačke spalionice komunalnog otpada, 38 puta većeg kapaciteta od PUTO-a, koja bi također proizvodila do 100.000 tona opasnog pepela godišnje.

ZAŠTO SMO RADILI AKCIJU?

Iza požara 2002. godine na područuju spalionice PUTO ostalo je oko 200 vreća punih otrovnog pepela. Vreće se danas nalaze na istom mjestu, nezaštićene su od vremenskih utjecaja i počele su pucati. Sudeći prema Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, vreće sadrže razne štetne tvari, uključujući poliklorirane bifenile (PCB), koji su nađeni u tlu, vodi i preostalom otpadu.

Ministarstvo je 6. studenog 2007. poslalo dopis tvrtci EKO Tehning, zaduženoj za sanaciju pepela, koja je po hitnom postupku  trebala zbrinuti ostatke od spaljivanja opasnog otpada (do 19. Studenog 2007). Ministarstvo, koje je zakonski odgovorno za gospodarenje opasnim otpadom, kao i spaljivanje otpada, zaprijetilo je da će, ukoliko se pepeo ne zbrine u roku, navedeni otpad zbrinuti putem druge ovlaštene tvrtke dok će  trošak podnijeti tvrtci EKO TEHNING. Na žalost, pepeo je još uvijek na istom mjestu.

„Ministarstvo je do sada iskazalo niz slabosti i nesposobnost za riješavanje problema opasnog otpada u RH. Ukoliko nadležne službe nisu u stanju zbrinuti 250 tona opasnog otpada iz PUTOa, kako misle zbrinuti do 100.000 tona opasnog pepela godišnje iz planirane, 38 puta veće, spalionice komunalnog otpada?„ – izjavila je Tihana Tarandek iz Zelene akcije.

Nadležne službe trebale bi u budućnosti uložiti puno više truda u smanjenje nastanka otpada općenito, te više ulagati u ekološki prihvatljive načine zbrinjavanja, temeljene na fiziko-kemijskoj obradi opasnog otpada, te recikliranju, kompostiranju i mehaničko biološkoj obradi neopasnog otpada.

Zanimljivo je da je Ministarstvo okoliša, prostornog  uređenja i graditeljstva vrlo brzo reagiralo na našu akciju priopćenjem. Međutim, fotografije vreća sa pepeom i rupe na njima pobijaju njihvou tvrdnju o nadzoru nad opasnim otpadom, na što je Zelena akcija već upoozorila Ministarstvo u studenom 2007 ( .)što se spalionice komunalnog otpada u Zagrebu tiće, dovoljno je reći da je Zelena akcija još prije više od godinu dana tužila Ministarstvo Upravnom sudu jer su odobrili Studiju utjecaja na okoliš bez javne rasprave.

Pročitajte više u pratećim dokumentima.

Dokumenti

Pročitajte više u priopćenju - Nikad Više PUTO!

PDF 246 KB

Tužba Zelene akcije od još prije više od godinu dana za Ministarstvo Upravnom sudu jer su odobrili Studiju utjecaja na okoliš bez javne rasprave

PDF 62.7 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.