hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Najavljeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o Srđu

Bilboardreferendumsrdj

U prostoru Lazareta su danas (24. siječnja) konferenciju za medije održali članovi organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o izgradnji platoa Srđ.

Konferenciju je otvorila i vodila članica organizacijskog odbora i članica Inicijative Srđ je naš Ivana Butigan pozdravivši okupljene uz konstataciju da je "napokon došao dan da se glas građana čuje i da se pristupi prikupljanju potpisa za raspisivanje toliko zahtjevanog referenduma". Riječ je predala profesoru Igoru Miošiću.

Igor Miošić, prof. filozofije u dubrovačkoj Gimnaziji i član inicijative Srđ je naš izjavio je:
"Ovih smo dana svjedoci kako unatoč mišljenju stručne javnosti naše političke elite guraju projekte koji pogoduju spekulativnom kapitalu i privatnom interesu, istovremeno izbjegavajući saslušati glas javnosti. Sadašnja gradska vlast po istom modelu nastoji progurati apartmanizaciju Srđa, unatoč predizbornim obećanjima o raspisivanju referenduma o ovom važnom pitanju za sve građane Dubrovnika. Time se potvrđuje kontinuitet ignoriranja građana i javnog interesa koji je započet već za vrijeme prethodne vlasti. Iz navedenih razloga, uz podršku zainteresiranih građana, osnovan je ovaj organizacijski odbor koji će organizirati prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o Srđu".

Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije nastavio je te rekao da "referendum raspisuje gradsko Vijeće, ali da prijedlog za njegovo raspisivanje mogu dati gradonačelnik, jedna trećina gradskih vijećnika, odnosno da se on mora raspisati ukoliko prijedlog za raspisivanje podrži dvadeset posto birača. S obzirom da unatoč deklarativnoj podršci i obećanjima o održavanju referenduma o Srđu, ni gradonačelnik niti gradski vijećnici nisu zatražili njegovo raspisivanje mi smo se, uz podršku zainteresiranih građana, odlučili na raspisivanje referenduma težim i zahtjevnijim putem, prikupljanjem potpisa građana. Prema posljednjem popisu po kojem su se birači izjašnjavali za dvadesetpostotnu podršku, potrebno nam je nešto više od osam tisuća potpisa. Stoga, pozivam sve koji žele samostalno odlučivati o svojoj sudbini života u Gradu da daju svoj potpis za raspisivanje referenduma o Srđu."

Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti rekao je da "prikupljanje potpisa počinje u petak 1. veljače i traje do 15. veljače 2013. godine jer zakon propisuje takav rok. Potpisi će se moći dati ispred Sponze, na Pilama, na pošti Lapad, ispred Tommya, na placi u Gružu, u Našem domu u Mokošici, a organizirati ćemo skupljanje potpisa i na otocima, na Bosanci i drugim mjestima. Sva mjesta i tehničke informacije o referendumu biti će na vrijeme objavljenje na Interet stranici www.dubrovnikreferendum.com. Zaključno je pozvao građane da se informiraju o tome gdje je najbliže mjesto na kojem mogu dati svoj potpis te da dođu spremni s osobnom iskaznicom i OIBom.

Mariela Marković, prof. hrvatskog jezika u Pomorsko-tehničkoj školi i Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji i članica inicijative Srđ je naš pozvala je građanke i građane Dubrovnika da daju svoj potpis kojim će obvezati gradsko Vijeće da raspiše referendum:

"Ovom akcijom prikupljanja potpisa za referendum želimo vratiti građankama i građanima Dubrovnika pravo da odlučuju o pitanjima koja će bitno odrediti njihovu budućnost. Kakvo god bilo vaše mišljenje o projektu na platou Srđa, važno je da o njemu zajednički odlučimo na referendumu. Kako je nedavno rekao jedan naš ugledni sugrađanin: „Srđ počinje na Stradunu.“ Dakle, Srđ nije samo jedna goletna padina ponad grada, on je integralni dio grada i samim time odgovoramo na ona pitanja od prije nekoliko mjeseci kad smo pokušali vratiti običaj điravanja Stradunom, pitanja o tome gdje taj đir počinje, a gdje završava. Đir Stradunom dakle ne počinje i ne završava ni na Širokoj ni kod Cele, on počinje i završava upravo na Srđu. Upravo vas zato još jednom pozivam da produžite svoj đir Stradunom, za početak do najbližeg mjesta za prikupljanje potpisa za referendum!", ovim je riječima zaključila konferenciju za medije povodom početka prikupljanja potpisa za referendum.

Odluka o pristupanju izjašnjavanju birača o potrebi raspisivanja referenduma možete preuzeti ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.