hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nacrti projekata razvijenih u sklopu Laboratorija za uradi-sam održivost

Img 4345

Ovdje donosimo nacrte tehničkih rješenja koja su četiri grupe studenata razvijale u sklopu aktivnosti nazvane „Laboratorij za uradi sam održivost”, od rujna 2014. do početka 2015. godine.

Ovdje donosimo nacrte tehničkih rješenja koja su četiri grupe studenata razvijale u sklopu aktivnosti nazvane „Laboratorij za uradi sam održivost”, od rujna 2014.  do početka 2015. godine. 

Gljive na kartonu
Projekt daje uputstva za uzgoj gljiva Bukovača na starom/otpadnom kartonu
Autor projekta: David Lešnjak (Kemijsko-tehnološki fakultet u Zagrebu)

Samonavodnjavajući kontejner za urbano vrtlarstvo
Projekt daje uputstva za izradu posebne vrste kontejnera za uzgoj bilja (jestivog ili ukrasnog) u kojem se sloj materijala pogodnog za akumulaciju velikih količina vode nalazi ispod sloja zemlje i od njega je odvojen propusnom membranom. Zemlja se navodnjava kapilarnim kretanjem vode - voda se podiže odozdo prema gore. U usporedbi s običnim zaljevanjem na ovaj se način značajno usporava isparavanje i tako štedi voda. Također, nakon što se donji sloj natopi vodom zemlju dulje vrijeme nije potrebno zaljevati (lijeno vrtlarstvo).
Autor projekta: Zvonimir Kračun (Veleučilište Velika Gorica)

Biciklistička prikolica za teške terete
Projekt opisuje biciklističku prikolicu jednostavne i robusne konstrukcije uz pomoć koje je moguće prenositi relativno teške terete (testirano do 150 kg)
Autori projekta: Jelena Šklebar i Alen Zubić (Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu)

Rotacijski komposter od limene bačve
Svrha je ovog projekta olakšati prevrtanje, odnosno prozračivanje organskog otpada kako bi se proces kompostiranja dovršio u što kraćem roku i kako bi se izbjegli neugodni mirisi. Ovakav komposter može, otprilike, zadovoljiti potrebe jedne veće ili dviju manjih obitelji (ukupno 4 – 8 ljudi).
Autor projekta: Antonio Dominik (Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu)

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.