hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

#Mogubez plastike! - Uključite se u online akciju

Online akcija fotka

Pozivamo građane_ke da nam šalju fotografije materijala koje svakodnevno koriste umjesto štetne jednokratne plastike, kao i primjere bespotrebnih plastičnih pakiranja i zagađenja okoliša plastikom. Akciju pokrećemo u sklopu našeg „Tjedna bez plastike“ na međunarodni Dan bez plastičnih vrećica i trajat će do petka 6.7.

Jednokratni plastični materijali poput plastičnih vrećica, boca, slamki, plastičnih pakiranja, štapića za uši te posudica, tanjura i pribora za jelo, danas su najveći zagađivač okoliša, godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina zagađuju naša mora, tlo i pitku vodu.

To je neodrživ odnos prema okolišu i društvu, što je napokon prepoznala i EU nedavnim donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te predlaganjem EU Direktive o jednokratnoj plastici. Sukladno tome, u Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10x u odnosu na danas, a postoje i brojne druge obaveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijela koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Hitno se mora smanjiti potrošnja i proizvodnja plastičnih vrećica i ostalih plastičnih materijala za jednokratnu uporabu te stimulirati uporaba okolišno prihvatljivih alternativa. To se odnosi na platnene vrećice, košare i cekere koji se mogu višekratno upotrebljavati jednako kao i staklene i alu boce za piće. Tu spadaju i kompostabilne vrećice, ambalaža, pribor za jelo i štapići za uši te ostali materijali koji se mogu ponovno uporabiti ili kompostirati za razliku od štetnih jednokratnih plastičnih materijala.

Molimo vas da svoje korištenje neke od navedenih alternativa plastičnim materijalima fotografirate i fotografije objavite na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) uz #mogubez i #breakfreefromplastic te označite Zelenu akciju*, ili nam pošaljete fotografije mailom na info@zelena-akcija.hr. Jednako tako možete nam poslati i primjere bespotrebne uporabe plastike poput višekratnih omota od plastike, povrća i voća pakiranog pojedinačno u plastičnu ambalažu, zagađenja prirode plastičnim vrećicama, bocama i slično. 

Želimo pokazati  građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale te izvršiti pritisak na nositelje vlasti da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane_ke demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu. Najbolje fotografije javno ćemo koristiti u tu svrhu, bez navođenja vaših imena. Uključite se u ovu online akciju i recimo plastici jasno i glasno - „Ne, hvala, postoji bolje!“

--

* Za Facebook profil molimo vas da post bude javan (što možete napraviti putem kotačića pokraj tipke „objavi“ dok pišete status). Za Instagram i Twitter vaš profil mora biti javan.
Računi Zelene akcije su:
Facebook
Instagram

Twitter

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.