hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ministarstvo zaštite okoliša mora slijediti EU u borbi protiv plastike!

Webp.net compress image 15 825x510

Europski parlament je danas u Briselu izglasao amandmane za unaprjeđenje Direktive o jednokratnoj plastici, koju je Europska komisija predložila u svibnju.

Zelena akcija i partnerske organizacije iz kolicije Rethink Plastic i pokreta Break Free From Plastic pohvaljuju ambiciju Parlamenta i pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša da ju podrži u predstojećem pozicioniranju Vijeća ministara. Jedino sa snažnom Direktivom će se EU napokon suočiti s enormnim plastičnim zagađenjem diljem Europe.

Voditelj Programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, Marko Košak, poručio je: “Pozdravljamo donošenje EU Direktive o jednokratnoj plastici koja će doprinijeti sprječavanju štetnih planova za spaljivanje otpada u Hrvatskoj i smanjenju količina koje završavaju na odlagalištima i u Jadranskom moru. Jasna pravila će također zaustaviti navalu lažnih rješenja koja već postoje na tržištu u Hrvatskoj i diljem Europe“.

Parlament je izglasao zabranu nekih od najproblematičnijih jednokratnih plastičnih proizvoda, poput posuđa za hranu, plastičnih štapića za uši, slamki, štapića za balone, plastičnog pribora za jelo i tanjura koji se najčešće nalaze među otpadom koji zagađuje okoliš. Izglasana je i proširena odgovornost proizvođača plastičnih proizvoda s obavezom snošenja troškova čišćenja plastičnih proizvoda koji se nađu u okolišu te troškova podizanja svijesti javnosti. Za ribarske mreže koje čine najveći dio morskog otpada, izglasani su ciljevi prikupljanja (50% do 2025.) i recikliranja (15% do 2025.). Dodatno, izglasana je i obaveza odvojenog prikupljanja 90% plastičnih boca za pića i osiguravanje da se one sastoje od 35% recikliranog materijala do 2025. godine. Također, izglasana je i obaveza zemalja članica da provedu mjere za smanjenje potrošnje plastičnih čaša te opušaka koji sadrže plastiku za 50% do 2025, odnosno 80% do 2030.

Zelena akcija je zajedno s partnerskim organizacijama slala preporuke za glasanje zastupnicima_ama u Europskom parlamentu te prošlog tjedna u Briselu održala niz sastanaka,  tribinu i ulični performans s pozivom na akciju protiv jednokratne plastike.

Europski parlament poslušao je glas brojnih građana_ki diljem Europe koji su ogorčeni zagađenjem okoliša plastikom te već godinama pozivaju na provedbu mjera za smanjenje proizvodnje i uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda. Zelena akcija poziva Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da u daljnjim pregovorima i iznošenju svog stava ne derogira predložene mjere. Ministarstvo mora podržati ambiciozan prijedlog Europskog parlamenta kako bi se Europskoj komisiji dao jasan signal da je Direktivu potrebno nadograditi s ciljem cjelovitog i ubrzanog rješavanja problema plastičnog zagađenja.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.