hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ministarstvo i dalje pomaže gradskim vlastima u otimačini prostora!

03

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo je sve žalbe stanara na lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u Varšavskoj ulici koja je za potrebe Hoto grupe izdana od strane Grada Zagreba. Najoštrije osuđujemo ovaj opasan institucionalni presedan jer je Ministarstvo po prvi put jednom investitoru omogućilo uzimanje javne površine za izgradnju pristupne rampe privatnom stambeno-poslovnom centru.

Slični kompleks i poput Importanne Centra, Importanne Galerije, Branimir Centra, Kaptol Centra i Ban Centra su morali izgraditi rampu na vlastitoj parceli, a ne na javnoj površini. Ovo je naročito štetan presedan jer je ovaj potez Ministarstva  zaštite okoliša protuzakonit te zato jer je upravo ministarstvo koje bi trebalo štititi okoliš ukinulo pješačku zonu kako bi se izgradila 35-metarska rampa za privatnu podzemnu garažu.

Pravo na grad i Zelena akcija ovakav su scenarij predvidjeli još u studenom 2008. godine kada smo, nakon svih nepravilnosti i nezakonitosti vezanih uz Cvjetni trg, održali prosvjednu akciju ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i okružili je trakom „Mjesto zločina". Posebice su licemjerne tadašnje izjave predstavnika Ministarstva kako oni s lokacijskom dozvolom u Varšavskoj ulici nemaju veze i kako smo se našli na krivoj adresi. Ministarstvo je odbilo sve žalbe stanara i predstavnika osnovne škole u Varšavskoj te potvrdilo lokacijsku dozvolu unatoč činjenici kako je gradnja ulazno - izlaznih rampi prema članku 59. GUP-a moguća samo ako postoji javni interes i ako ne postoji druga mogućnost prometnog spajanja na uličnu mrežu. U ovom projektu nema više javnog interesa jer nema prolaza kroz blok, a moguće je drugačije prometno povezivanje unutrašnjosti bloka s uličnom mrežom (bez rampe u pješačkoj zoni), kao što su to ostali slični kompleksi riješili izgradnjom rampe na vlastitoj parceli.

Ovime se još jednom pokazalo da je u Zagrebu na vlasti interesna i klijentelistička koalicija Bandić - HDZ i da se dalje nastavlja s  kršenjem zakona i uvođenjem presedana na štetu javnog interesa kako bi se pogodovalo građevinskom lobiju. Ne prihvaćamo ovo nezakonito rješenje i najavljujemo da ćemo sa stanarima pokrenuti upravni spor protiv rješenja Ministarstva.  Isto tako  podnijet ćemo kaznenu prijavu za kazneno djelo zlouporabe polažaja i ovlasti protiv djelatnice Ministarstva zaštite okoliša, Marijane Vegar, koja je potpisala ovo protuzakonito rješenje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.