hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Leave no trace na međimurskim rijekama

Leave no trace na međimurskim rijekama naziv je tribine održane 03. prosinca 2019. u zgradi Scheier u Čakovcu. Domaćin i organizator tribine bila je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a provedena je u sklopu projekta Partneri za prirodu financiranog putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Tribina je okupila dvadesetak sudionika, uključujući predstavnike i predstavnice Međimurske županije, Državnog inspektorata Republike Hrvatske, Općine Donja Dubrava, Turističke zajednice Međimurske županije, Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe za spašavanje, Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar, tvrtke Accredo d.o.o. te partnera na projektu – Zelene akcije,  Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije i Međimurske prirode.

Leave no trace ili ne ostavljaj tragove koncept je zaštite okoliša i prirode koji se primjenjuje na sve aktivnosti koje uključuju provođenje slobodnog vremena u prirodi, ali i šire. Ideja je jednostavna – mjesta koja obilazite ostavite u stanju jednakom ili boljem nego što ste ih zatekli. Za to je potrebno znanje, etika i dobre odluke.

Ova tribina jedan je od koraka ka primjeni navedenog koncepta na rijeci Muri i Dravi koje se sve više koriste u turističke i rekreativne svrhe u vidu organiziranja različitih tipova plovidbe (spustova, raftinga i sl.), a koji uključuju i povremeno pristajanje na okolnim sprudovima te niz drugih popratnih aktivnosti (šetnja, kupanje, loženje vatre, sport, šetnja pasa). Prilikom toga postoji velika opasnost od uznemiravanja strogo zaštićenih i ugroženih ptica sprudova (kulik sljepčić, mala prutka i dr.) te uništavanja njihovih gnijezda, mladih pa i samih staništa. Stoga se javila potreba za usmjeravanje navedenih aktivnosti kroz zajednički dijalog.

Uvodno predavanje o samoj tematici održala je stručna voditeljica Međimurske prirode Mihaela Mesarić, a zatim su predstavnici HGSS-a Miodrag Novosel i Nikola Želimorski prisutne upoznali sa svim uvjetima koje je potrebno zadovoljiti kako bi plovidba bila sigurna i legalna. Nakon toga uslijedila je diskusija čiji je cilj bio identificirati postojeća pitanja, probleme, iskustva, prednosti, nedostatke i potrebe vezane uz organiziranje i provođenje komercijalnih i nekomercijalnih spusteva na međimurskim rijekama.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i pozivamo Vas da i dalje aktivno sudjelujete u očuvanju bioraznolikosti međimurskih rijeka!

**Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom priopćenju isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.