hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kulmerovi dvori – pogodovanje Grada Zagreba željama moćnih

Tumblr inline ooraytknqr1ujyitm 1280

**Podsjećamo što nam je donijelo 16 godina vladavine Milana Bandića** Grad Zagreb, na čelu s Milanom Bandićem i SDP-om, je izmjenom Generalnog urbanističkog plana (GUP) 2009. godine omogućio Todorićima prenamjenu Kulmerovih dvora u privatni dvorac.

Predloženim izmjenama GUP-a uvela se nova kategorija složenih rezidencijalnih građevina, a zapravo privatnih dvoraca, čime se omogućila gradnja na svim zaštitnim zelenim površinama u podsljemenskom području koje su veće od 15 000 m2. Zanimljivo je da prema lokacijskoj dozvoli iz 2003. parcela Kulmerovog dvora obuhvaća baš 15.100 m2 pa se sada taj kompleks može prenamijeniti iz objekta javne namjene tj. reprezentativnog hotela u privatni dvorac.

Istim izmjenama GUP-a gradska je vlast omogućila nova gradnja i devastacija na svim ostalim zaštitnim zelenim površinama u podsljemenskoj zoni. Te površine nužne su za zaštitu okoliša te kvalitetu života i sigurnost građana_ki (zaštita zraka, zaštita od buke, nestabilne padine, erozija, voda, potočne doline, tradicionalni krajolici, itd.).

Zbog toga je u veljači 2009. godine stotinu aktivista_kinja Zelene akcije i Prava na grad u zagrebačkim Šestinama zatražilo smještaj u Kulmerovom dvoru - hotelu i objektu javne namjene u zoni zaštitnog zelenila. Tada im je rečeno da ne mogu ući jer se radi o objektu u privatnom vlasništvu. Predstavnik vlasnika izjavio je kako “hotel nije otvoren jer još nije završena kategorizacija” (jao, ta administracija!).

Na prijavu Prava na grad i Zelene akcije, Urbanistička inspekcija Ministarstva zaštite okoliša stavila je izvan snage izmjene GUP-a usvojene 18. prosinca 2008. koje se odnose na gradnju u zelenim zaštitnim površinama. Nažalost, Ministarstvo je poništilo sporne izmjene isključivo radi proceduralnih pogrešaka te je GUP usvojen s potpuno istim sadržajem.

Podsjetimo, prema lokacijskoj dozvoli iz 2003. godine, taj objekt izgrađen u zoni zaštitnog zelenila imao je javnu namjenu: reprezentativni hotel. Hotel nikad nije otvoren za javnost.

Na našem četvrtom Okolišnom filmskom festivalu, u subotu 22.4. u 20h u kinu Tuškanac, moći ćete pogledati film “Gazda – Ovo (ni)je film o Ivici Todoriću”, uz uvodni govor Darija Juričana, redatelja filma. Već dobro poznata priča, Agrokor je najveća prehrambena tvrtka u Hrvatskoj. Osim što zapošljavana velik broj ljudi, zbog svoje industrije kontrolira proizvodnju i trgovinu hrane te naravno time ima i velik utjecaj na okoliš. Mesna industrija, mliječna industrija, poljoprivreda i nacionalna transportna mreža – sve to ostavlja velik otisak. No, što ili tko stoji iza Agrokora i kako je nastao takav div? Film Darija Juričana daje vrlo osoban odgovor na to pitanje. Sav sadržaj je besplatan. Ulaz je slobodan.

Prilažemo:

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.