hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kredit od gotovo milijardu kuna za neisplativu, neekološku i nelegalnu elektranu.

Aktivisti Zelene akcije su danas u 11 h održali konferenciju za medije ispred zgrade Vlade RH na Trgu sv. Marka o besmislenom kreditu za Hidroelektranu Ombla. Tom prilikom su aktivisti za novu vladu ostavili veliku HEP-ovu uplatnicu u iznosu od 922,5 milijuna kuna.

Toliki je naime iznos kredita koji HEP za gradnju HE Ombla namjerava hitno realizirati od Europske banke za obnovu i razvoj, a za koji bi jamac bila Vlada tj. građani Republike Hrvatske. Kukuriku koalicija se neposredno pred izbore odredila protiv ovog projekta te zahtijevamo da nova vlada bude dosljedna te spriječi HEP da kao državno poduzeće digne kredit za ovu neisplativu, neekološku i nelegalnu hidroelektranu. Akciju su podržali Srđ je naš i Udruga Grad iz Dubrovnika, te Transparency International Hrvatska.

Podsjećamo kako se HEP u proteklih godinu dana žurio da za vrijeme mandata stare vlade realizira kredit za gradnju HE Ombla od Europske banke za obnovu i razvoj. Europska banka je 22. studenog ove godine odobrila HEP-ov zahtjev za kreditom od 922,5 milijuna kuna te strahujemo kako je HEP iskoristio izborno vrijeme te daleko od očiju javnosti, a prije formiranja nove vlade koja bi se trebala usprotiviti projektu, potpisao ugovor o kreditu sa Europskom bankom za obnovu i  razvoj. 

Kukuriku koalicija je pred izbore na svojoj web stranici, a na upit građana izjavila:
"o sudbini projekta HE Ombla, studija ekonomske isplativosti, kao i studija utjecaja na okoliš nedavno pokazale da projekt nije ni ekonomski racionalan, a ni ekološki prihvatljiv. Nedavne najave HDZ-ovih dužnosnika o prodaji tzv. tehničke vode iz HE Ombla arapskim zemljama tumačimo kao želju vladajućih stranaka da projekt HE Omble pokažu ekonomski isplativim. Stranke Kukuriku koalicije ne podržavaju projekte koji su upitni iz ekonomskih i ekoloških stajališta. [http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/he-ombla/]

Zahtijevamo da HEP stane sa daljnjom realizacijom kredita za HE Ombla jer je riječ o projektu za koji nova Vlada treba dati suglasnost. Isto tako očekujemo od nove vlade da zaustavi realizaciju projekta HE Ombla na vrijeme kako bi spriječili trošak koji će za štetni projekt pasti na leđa građana.

Podsjećamo kako bi HE Ombla bila neisplativa što je potvrđeno u Studiji o ekonomskoj isplativosti koju su, u rujnu ove godine, radili neovisni konzultanti za EBRD, te koja je potvrdila da je HE Ombla tehnički rizičan i ekonomski neisplativ projekt. Studija zaključuje, da HE Ombla može biti ekonomski isplativa samo ukoliko se znatno sufinancira iz državnog proračuna ili ukoliko se cijena električne energije poveća nekoliko puta.

Podsjećamo kako bi HE Ombla bila neekološka jer bi potopila špiljski sustav Vilina jama – Ombla koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja -  Natura 2000.  U sustavu Ombla- Vilinska jama nađeno je pet zaštićenih vrsta šišmiša i čovječja ribica (Proteus anguinus), špiljska kozica (Troglocaris anophthalmus),  i jedini špiljski slatkovodni školjkaš koji je jedinstven u svijetu (Congeria kusceri). Osim drugih špiljskih vrsta, četiri su roda u svijetu nađena jedino u  sustavu Vilina špilja – izvor Omble: Horatia knorri, Lanzaia kusceri, Plagigeria nitida angelovi (slatkovodni špiljski puževi) te Eukonenia pretneri.

Podsjećamo kako bi HE Ombla bila nelegalna jer je Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt stara više od 10 godina, a po važećem Zakonu o zaštiti okoliša se ne mogu koristiti studije starije od dvije godine. Povrh toga, prilikom usvajanja te stare Studije zanemareno je mišljenje jednog od članova povjerenstva koji se je oštro suprotstavio projektu zbog čega je isključen iz daljnjeg rada povjerenstva. Također, Studija utjecaja na okoliš je i nepotpuna jer nekoliko sastavnih studija još uvijek nedostaje.

Kontakt:
Jagoda Munić, 098 1795 690, Ivo Lučić 098 347669, Tomislav Tomašević 098 719 253

Dokumenti

Priopćenje: KREDIT OD GOTOVO MILIJARDU KUNA ZA NEISPLATIVU, NEEKOLOŠKU I NELEGALNU HIDROELEKTRANU (15.12.2011.)

PDF 98.1 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.