hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kemikalije i zdravlje – predavanje o REACH regulativi

Reach

Zelena akcija vas poziva na predavanje o REACH-u (regulativi Europske unije koja se bavi kontrolom kemikalija) koje se održava u četvrtak, 12. siječnja, s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu). Predavanje se održava u sklopu projekta "Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš". Predavač će biti Zdravko Lovrić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

Broj novih kemikalija koje se puštaju na tržište svake se godine povećava. Velik dio njih završava ili u okolišu (u vidu emisija iz različitih industrijskih procesa) ili, pak, u proizvodima svakodnevne potrošnje. Organizacije za zaštitu okoliša već godinama upozoravaju na potrebu bolje kontrole i pomnijeg ispitivanja zdravstvenih posljedica novih kemikalija. Ovom cilju trebala bi znatno doprinijeti i tzv. REACH regulativa Europske unije koja je na snagu stupila 2007., a čiji bi se puni efekti trebali osjetiti do 2018. godine.

Poticaj nastanku REACH direktive dat je 1998. na neslužbenom sastanku ministara zaštite okoliša zemalja članica EU u Chesteru, Velika Britanija. Ministri su tada izrazili zabrinutost zbog nedostatnog sustava kontrole kemikalija i istakli potrebu izgradnje posve novog sustava. Ovo je bio početak onoga što je danas poznato kao REACH – regulativa o kemikalijama čiji je cilj zamijeniti prijašnji manjkav i zbrkani sustav novim, utemeljenim na pouzdanim informacijama i  principu predustrožnosti.

REACH je rezultat rastuće zabrinutosti zbog utjecaja kemikalija na zdravlje i okoliš. U Europi i širom svijeta sve veći broj kemikalija nalazi se u proizvodima svakodnevne potrošnje – od proizvoda za čišćenje do odjeće, igračaka, namještaja i kuhinjskog pribora. Riječ je o proizvodima s kojima smo svakodnevno doticaju. Mnoge od kemikalija iz ovih proizvoda završavaju u okolišu i šire se cijelom planetom. Nakupljaju se u tijelima životinja poput tuljana ili polarnih medvjeda, ali i u tijelima ljudi. Za sve veći broj ovih kemikalija pronalaze se dokazi o povezanosti s različitim zdravstvenim problemima. Unatoč tome, velik dio kemikalija na tržištu nikad nije na pravi način ispitan u pogledu sigurnosti za ljude i okoliš.

REACH je usvojen s ciljem rješavanja ovog problema. Rasprave koje su vođene u procesu njegova donošenja izazvale su izuzetno veliku pažnju svjetske javnosti i potakle jednu od najžešćih lobističkih bitaka u povijesti Europske unije. Od svibnja do prosinca 2003., prije nego je predstavljen konačni prijedlog regulative, Europska komisija primila je više od 6.000 komentara industrijskih udruženja, vlada, nevladinih organizacija i običnih građana.

Unatoč brojnim nedostacima konačna verzija REACH regulative predstavlja prvi korak ka novom pristupu upravljanju kemikalijama. Proizvođači su sada ti koji su dužni dokazati da njihov proizvod nije štetan, a javnost ima pravo znati koje se kemikalije nalaze u određenom proizvodu. Također, regulativom je utvrđena obveza zamjene nekih najopasnijih kemikalija manje štetnim alternativama.

Predavanje se održava kao dio projekta "Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš". Ovaj projekt bavi se utjecajem pridruživanja Europskoj uniji (i, naročito, usklađivanja s EU zakonodavstvom) na one aspekte okoliša koji imaju direktan utjecaj na ljudsko zdravlje. Do sada su u sklopu projekta održana predavanja i okrugli stolovi o zaštiti zraka, zaštiti vode i zaštiti od buke, a slijede nam  (uz predavanje o REACH regulativi), predavanja o zakonodavstvu EU vezanom uz genetski modificirane organizme (GMO) i pesticide. Na temu GMO-a bit će, osim toga, održan i okrugli stol s domaćim i inozemnim govornicima.

Pregled ostalih događaja koji će se tokom siječnja desiti u sklopu ovog projekta nalazi se u nastavku:

Ponedjeljak, 16.1., 20:00 sati
Predavanje: Zakonodavstvo EU o genetski modificiranim organizmima – sadašnjost i perspektive za budućnost
Ovo predavanje bavit će se zakonodavstvom Europske unije vezanim uz GMO-e te izgledima za njegove eventualne promijene u budućnosti. Govorit će se i o nedavnoj odluci Europskog suda pravde u Luxembourgu prema kojoj će med kontaminiran GMO peludom morati biti posebno označen, što se smatra velikom pobjedom organizacija za zaštitu okoliša i moglo bi dovesti do daljnjeg postrožavanja legislative EU o GMO-ima. Predavačica će biti Mute Schimpf, voditeljica kampanje za hranu organizacije Friends of the Earth Europe. Predavanje se održava na engleskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski.

Utorak, 17.1., 11:00 sati
Okrugli stol: Što pristupanje EU znači za hrvatsku politiku prema GMO-ima
Hrvatsko Zakonodavstvo o GMO-ima jedno je od strožih u Europi, između ostalog i zahvaljujući kampanjama koje je u ne tako davnoj prošlosti provodila Zelena akcija. Kako bi pristupanje EU moglo utjecati na domaće zakonodavstvo i praksu vezanu uz kontrolu GMO-a saznajte na ovom okruglom stolu. Govornici na okruglom stolu bit će: Mute Schimpf (Friends of the Earth Europe), Jagoda Munić (Zelena akcija), Domagoj Šimić (Odbor za uvođenje GMO-a u okoliš pri Ministarstvu zdravstva) i Davor Percan (Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj).

Četvrtak 19.1., 20:00 sati
Predavanje: Zakonodavstvo EU o kontroli pesticida
Pesticidi su kemikalije čija je svrha da budu otrovne. Iako bi one to trebale biti prvenstveno za štetnike, negativne posljedice njihove primjene po zdravlje ljudi u praksi nije moguće potpuno izbjeći. Znanstvena istraživanja pružaju sve više dokaza o vezi pesticida i velikog broja zdravstvenih problema. Među bolestima koje se dovode u vezu s pesticidima nalaze se alergije; rak; problemi reproduktivnog sustava; bolesti respiratornog sustava; poremećaji hormonalnog, imunološkog i nervrnog sustava... Potrebno je, stoga, uložiti maksimalne napore da ostaci pesticida u što manjoj mjeri dopiru do čovjeka, a još je važnije njihovu upotrebu smanjiti na najmanju potrebnu mjeru. Nažalost, pesticidi se još uvijek često upotrebljavaju neracionalno i u prevelikim količinama. Ovo predavanje bavit će se zakonodavstvom EU koje regulira upotrebu pesticida te promjenama do kojih bi usklađivanje s njim moglo dovesti u Hrvatskoj. Predavač je Vlado Novaković iz Odjela sredstava za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede.

Projekt “Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš” dešava se uz potporu Europske unije kroz program IPA INFO 2009. Za sadržaj ove najave odgovorna je Zelena akcija i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije.

Dokumenti

Poziv na predavanje: Kemikalije i zdravlje – REACH regulativa Europske unije (12.1.2012.)

PDF 193 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.