hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Jačanje zaštite okoliša u regiji – javnim zagovaranjem do održivog razvoja!

Danas je u Zagrebu predstavljen novi regionalni projekt: Zagovaranje održive energetike i upravljanja prirodnim resursima. Nositelj projekta je Zelena akcija, a financiran je iz IPA programa Europske unije. Cilj projekta je jačanje utjecaja nevladinog sektora na energetske i transportne politike kao i na upravljanje prirodnim resurisma u zemljama zapadnog Balkana i Turske, te povezivanje nevladinog sektora u regiji s europskim mrežama i organizacijama na području zaštite okoliša.

Projekt je dobiven na kompetitivnom međunarodnom natječaju koji je bio otvoren za organizacije iz cijele Europe. Od preko 180 prijavljenih projekata, odobreno ih je 17 projekata, a Zelena akcija je jedina udruga iz Hrvatske koja je nositelj podržanog projekta, što jasno pokazuje da možemo mogu konkurirati europskim organizacijama, rekao je Toni Vidan iz Zelene akcije.

Partnerske organizacije u projektu su: CEKOR (Subotica, Srbija), Centar za životnu sredinu (Banja Luka, BIH), Centar za energiju i ekologiju (Tuzla, BIH), Green Home - Zeleni dom (Podgorica, Crna Gora), te međunarodni partneri zaklada Heinrich Boell (Berlin, Njemačka sa područnim uredima u Zagrebu i Sarajevu), Friends of the Earth International - FOEI (Amsterdam, Nizozemska) i Friends of the Earth Europe - FOEE (Brisel, Belgija).

Vedran Horvat iz zaklade Heinrich Boell (HBS) je rekao:“Ovaj projekt donosi jačanje ekspertize u području formuliranja politika u suradnji s partnerima i akterima u EU i Njemačkoj.” HBS je povezan s lokalnim partnerima već desetak godina, a projekt je rezultat dugotrajnog rada i suradnje na formuliranju održivih energetskih projekata i efikasnog upravljanja prirodnim resursima. Na neki način ovo je podrška europskog zelenog pokreta održivom razvoju u regiji.

Jagoda Munić, predsjednica Friends of the Earth International, je dodala: HBS donosi stručnu ekspertizu i istraživanja u regiji, a FOEE i FOEI - najveća mreža udruga za zaštitu okoliša na svijetu - u regiju donose jasnu viziju održivih društava, iskustvo sličnih organizacija sa svih kontinenata i ekspertizu na području djelovanja na europskom nivou. FOEE je ugledni europski ogranak mreže i prepoznatljiv akter u Briselu, gdje aktivno doprinosi kvaliteti EU politika i zakonodavstva, što utječe na cijelu regiju, a posebno na Hrvatsku.

Nataša Crnković izCentra za životnu sredinu je napomenula kako su intenzivno surađuju s udrugama u regiji, pogotovo po pitanju energetike, što je prepoznato kao jedan od ključnih problema u regiji s obzirom na mnogobrojne planove gradnje novih termoelektrana i hidroelektrana. Želimo se fokusirati na probleme u regiji koji sprečavaju održivi razvoj. Osim energetike, bitan negativni trend je i prenamjena poljoprivredog i šumskog zemljišta.

Sanja Svrkota iz Green Home-a, je rekla kako će pratiti proces pridruživanja EU te će u tom procesu koristiti iskustvo Hrvatske. Naglasila je važnost edukacije organizacija civilnog društva i građana o mehanizmima sudjelovanja javnosti u odlučivanju, poput primjene procjene utjecaja na okolliš i prirodu. Istaknula je da su studije utjecaja na okoliš loše kvalitete te da to želimo promjeniti.

I na kraju, Nataša Đereg iz CEKORA je najavila kako ćemo u ovom projektu financirati kampanje javnog zagovaranja u regiji i poticati javno zagovaranje, što se ne odnosi samo na naše četiri zemlje nego na cijeli zapadni Balkan i Tursku. Time želimo ojačati suradnju u regiji jer zagađenje iz jedne države često utjeće i na susjedne države. Aktivnostima ovog projekta će svi partneri poslati jasan signal da će se odlučno suprotstavljati štetnim projektima koji su u suprotnosti sa postavkama održivog razvoja.

Fotografije s press konferencije u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.