hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izmjene Zakona o golfu su, kao i njegova prvobitna verzija, protuustavne!

Img 9825

Zelena akcija, GONG, Zelena Istra i udruga Grad povodom današnjeg izglasavanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf poručuju - izmjene su, kao i orginalni Zakon, protuustavne te očekujemo da Ustavni sud ukine oba zakona, a povijest se ponavlja s hitnom procedurom bez sudjelovanja javnosti i s jednim jedinim glasom u Saboru koji je omogućio kvorum za donošenje Zakona.

Hrvatski sabor je jedini parlament na svijetu koji je donio Zakon o igralištima za golf, te ga sada izmijenio, a da pritom javnost ni prvi ni drugi put nije bila uključena, te je u oba slučaja usvojen s minimalnim kvorumom koji je omogućio jedan glas. I dok se originalna verzija Zakona može zvati Glavaševom, ovoga je puta za donošenje Zakona o Izmjenama i dopunama Zakona zaslužanzastupnik Radin, koji je, iako je bio suzdržan pri izglasavanju, svojim ostankom na sjednici svjesno omogućio broj glasova potreban za kvorum.

Napominjemo da je Odbor za turizam Hrvatskog Sabora glasao protiv predloženih izmjena Zakona na zadnjoj sjednici Sabora te je tražio da se postojeći Zakon stavi izvan snage! Dakle, Odbor koji bi ovaj Zakon trebao podržati jer Zakon navodno služi poticanju turizma, odbacuje ga, što u ozbiljnu sumnju dovodi argumente koji su doveli do usvajanja samog Zakona. Smatramo da je žalosno što je plenarna sjednica preglasala ovu odluku matičnog odbora, te time obezvrijedila njegov rad.

Kao i originalni zakon i ove su izmjene donesene po hitnom postupku, koji je neprihvatljiv i na taj je način onemogućeno građanima da imaju bilo kakav utjecaj na sadržaj Zakona. Procedura donošenja zakona je također protuustavna, jer je za donošenje organskih zakona, odnosno onih koji npr. zadiru u prava vlasništva i dobra od interesa za RH, potrebno barem 77 glasova za. Zakon o igralištima za golf i njegove izmjene donesene su sa kvorumom od 77 prisutnih zastupnika, a kako nisu svi glasali za ove zakone, tom je procedurom prekršen Ustav RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.