hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Imamo samo 9 godina za prestanak korištenja fosilnih goriva!

4

Zelena akcija se protivi izgradnji LNG terminala na otoku Krku kao i svoj novoj plinskoj infrastrukturi u Hrvatskoj. Plin nije tranzicijsko gorivo jer će produljiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, usporiti tranziciju prema niskougljičnom društvu i pogoršati već postojeće posljedice klimatskih promjena.

Zaključak je to današnje tribine u organizaciji Zelene akcije na kojoj je prezentirana nova znanstvena studija o utjecaju plina na klimatske promjene. Studiju su izradili Kevin Anderson i Dr. Broderick, znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru i Teessideu u Velikoj Britaniji. Na tribini su studiju predstavili energetski stručnjaci iz organizacije Friends of the Earth Europe.

Prema studiji, daljnje korištenje plina je neuskladivo s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Države Europske unije moraju hitno napustiti korištenje fosilnih goriva, uključujući plin, kako bi smanjile emisije stakleničkih plinova te postigle međunarodno postavljen cilj zadržavanja porasta globalne temperature na 2 °C . Kako bi u tome uspjeli, EU-u ostaje vremenski period od samo 9 godina, ako započnemo odmah.

Tvrdnja kako je plin tranzicijsko gorivo također je opovrgnuta u studiji jer čak i da sav ugljen i naftu zamijenimo plinom, u Europi imamo svega 9-12 godina da zadržimo globalno zagrijavanja ispod 2 °C.

Dakle, prema studiji, kompletno napuštanje korištenja fosilnih goriva, potrebno je do 2035. godine, a ukoliko želimo zadržati porast globalne temperature na 1.5 °C, imamo i manje vremena. Bitno je naglasiti kako i 2 °C znači katastrofu za mnoge dijelove Afrike i Azije, s obirom na već razarajuće posljedice uragana, poplava, esktremnih suša, itd.

Plin je čak 86 puta potentniji od ugljičnog dioksida, u periodu od 20 godina, i time opasan po pitanju klimatskih promjena. Na tribini je naglašeno kako investicije u energetsku učinkovitost kroz 20 godina mogu smanjiti potrebu za plinom za 70 posto. Za energetsku tranziciju prema obnovljivim izvorima, Hrvatska ima mogućnost povući iz EU fondova čak 11,2 milijarde eura do 2020. godine.

Stoga je apsurdno ulagati u novu plinsku infrastrukturu u Hvatskoj, poput LNG terminala na Krku, posebno jer se do sada potreba za plinom u Hrvatskoj smanjila za čak 21 posto. Samom projektu LNG-a se službeno usprotivila i Skupština Primorsko-goranske županije. Zaključila je kako zahvat plutajućeg LNG terminala na Krku nije prihvatljiv jer ima negativne utjecaje na krajobraz, more i korištenje prostora te ne donosi koristi lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Tribina „Plin nije tranzicijsko gorivo“ održana u Zelenoj akciji, a kao govornici i govornice sudjelovali su Colin Roche i Antoine Simon iz Friends of the Earth Europe, Dušica Radojčić iz Zelene Istre i Toni Vidan iz Zelene akcije.

Zaključci studije na hrvatskom jeziku nalaze se na poveznici.

Dokumenti

Znanstvena studija - plin i klimatske promjene

PDF 666 KB

Plinska studija - Friends of the Earth Europe izvještaj

PDF 36.7 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.