hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Hrvatska treba štititi staništa i vrste od nacionalnog značaja

Eko mreza

Smatramo neprihvatljivim da prijedlog novog Zakona o zaštiti prirode predviđa raditi procjenu utjecaja na prirodu isključivo za područja unutar europske ekološke mreže NATURA 2000, koju će Hrvatska morati implementirati kao članica Europske unije. Prema Zakonu o zaštiti prirode koji je trenutno na snazi Procjena utjecaja na prirodu se treba raditi za područja unutar cijele nacionalne ekološke mreže, koja trenutno obuhvaća znatno veću površinu od europske ekološke mreže NATURA 2000.

Protivimo se ukidanju nacionalne ekološke mreže, što se predviđa ovim prijedlogom zakona. Ulaskom u Europsku uniju ekološka mreža postaje mreža Natura 2000, a ta će mreža pokrivati značajno manju površinu teritorija od ekološke mreže. To će u praksi značiti kako će brojna područja od nacionalnog značaja biti izdvojena iz procedura Ocjena prihvatljivosti strategija, planova, programa i zahvata, kao primjerice područje rijeke Gacke i područje Srđa.

Područja ekološke mreže podijeljena su na međunarodno važna područja za ptice te područja važna za ostale divlje svojte i stanišne tipove. Svako područje sadrži ciljeve očuvanja, odnosno popis vrsta i stanišnih tipova zbog kojih je uvršteno u ekološku mrežu i na koje treba sagledati utjecaj zahvata odnosno plana prilikom ocjene prihvatljivosti plana, programa i zahvata za ekološku mrežu. Dodatno, svako područje ekološke mreže sadrži i smjernice za mjere zaštite koje se primjenjuju na sve fizičke i pravne osobe koje na područjima ekološke mreže koriste prirodna dobra i obavljaju radnje i zahvate. Ekološka mreža RH obuhvaća 47% kopnenog i 39% morskog teritorija Republike Hrvatske te dva koridora: koridor za morske kornjače te koridor Palagruža-Lastovo- Pelješac, koje je važno za selidbu ptica.

Natura 2000 obuhvaća područja važna za očuvanje vrsta i stanišnih tipova ugroženih na europskoj razini i zaštićenih temeljem Direktive o pticama i Direktive o staništima. Nacionalna ekološka mreža preuzima isti princip očuvanja, ali dodatno još onih vrsta i stanišnih tipova koji su ugroženi na nacionalnoj razini. Dakle, ona obuhvaća sva područja Natura 2000 i dodatno još ona koja su važna za vrste iz nacionalnog Crvenog popisa te stanišne tipove zaštićene Pravilnikom o vrstama stanišnih tipova, karti staništa, ugroženim i rijetkim stanišnim tipovima te o mjerama za održavanje stanišnih tipova.

Osim gore navedenih primjera područja koje bi sasvim ispala iz procjene utjecaja na prirodu poput Gacke ili platoa Srđa u Dubrovniku, drastični su primjeri izbacivanja endemičnih vrsta u špiljskom sustavu Vilina Špilja – Izvor Omble, te vrsta poput popovske gaovice i preterove špiljske kozice iz ciljnih vrsta za zaštitu tih područja. Naime, područje izvora Omble se nalazi i u nacionalnoj ekološkoj mreži i u europskoj ekološkoj mreži NATURA 2000, ali vrste koje se trebaju štititi nisu iste. S obzirom da su endemske vrste izbačene s popisa zaštite unutar NATURA 2000, to znači da se za njih po novom zakonu ne bi trebala raditi procjena utjecaja na prirodu.

Navedene odredbe predstavljaju korak natrag u zaštiti prirode-

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.