hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Hrvatska mora biti odlučnija u borbi protiv zagađenja plastikom!

Img 7483

Zelena akcija traži od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da usvoji ambicioznije mjere u okviru novog zakona o gospodarenju otpadom te tako postavi pravi primjer u borbi protiv zagađenja plastikom.

Glavna je to poruka s današnjeg performansa na Glavnom kolodvoru u Zagrebu koju je ova udruga organizirala u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike”.  Aktivisti i aktivistkinje smjestili su se u bazen prepun jednokratnih plastičnih proizvoda i držali natpise s porukama “minuta uživancije, stoljeća devastacije” te “višekratno primijeni, jednokratnu plastiku zamijeni”.

Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije poručila je kako Hrvatska može biti među prvim članicama EU koje će voditi u otklonu od jednokratnih plastičnih proizvoda i kulture bacanja. “Sada konačno imamo priliku krenuti poticati razvoj sustava za ponovnu uporabu kao rješenja za zagađenje jednokratnom plastikom”, naglasila je Mileusnić.

Cilj međunarodne kampanje “Srpanj bez plastike” je potaknuti građane i građanke da počnu koristiti višekratne predmete, a donositelje odluka na kreiranje politika koje će omogućiti lakši prijelaz od kulture bacanja do kulture ponovne uporabe, očuvanja i popravka predmeta. Tranziciju je moguće ostvariti uvođenjem mjera za poticanje razvoja sustava za ponovnu uporabu i otvaranje novih, zelenih, radnih mjesta.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo se izrazito tromim i pasivnim u izradi novog zakona o gospodarenju otpadom. Usprkos redovitom pozivanju na akciju, i dalje kasnimo s prvim rokovima koji ne donose veliku promjenu, osim zabrane stavljanja na tržište određenih proizvoda”, pojasnila je Mileusnić.

Direktiva o jednokratnoj plastici jasno ističe da je potrebno spriječiti zamjenu jednokratnih plastičnih proizvoda drugim jednokratnim proizvodima. Stoga je nužno definirati konkretne odredbe koje stavljaju naglasak na poticanje razvoja sustava za ponovnu uporabu. “Uz zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda, važno je osigurati mjere koja doprinose stvaranju kružnog gospodarstva”, dodala je Mileusnić.

Neke od tih mjera odnose se na potporu u prijelazu na ponovnu uporabu u ugostiteljskom sektoru, primjerice, obvezu upotrebe višekratnog posuđa za konzumaciju na licu mjesta. Nadalje, trgovci bi veći dio svojih proizvoda trebali imati obvezu prodavati u rinfuzi.

Vrlo je važno i pitanje javne nabave gdje je potrebno uvođenje minimalnih obveznih kriterija i ciljeva kako bi se spriječila i smanjila uporaba jednokratne ambalaže, s posebnim naglaskom na objekte u javnom vlasništvu.

Kako bi sustav bio učinkovit, treba usvojiti ekonomske poticaje koji podržavaju ponovnu upotrebu (npr. oporezivanje, učinkovita razlika u naknadama za ambalažu za višekratnu upotrebu i sl.). Tu svakako spada i podrška pokretanju novih start-upova, projekata te informiranju potrošača. U ovom je kontekstu važno osigurati i pravo potrošača na ponovnu uporabu kao i promicanje najboljih praksi.

“Osim kreatora politika i donositelja odluka, potrebna nam je i široka podrška javnosti  jer su ljudi ti koji čine sustav i već sada mogu doprinijeti pozitivnoj promjeni”, zaključila je Mileusnić.

Cijelu fotogaleriju s akcije pogledajte na poveznici.

--

Ova aktivnost realizira se u sklopu kampanje "Zajedno bez plastike" u okviru projekta „For a plastic free Croatian Islands“ koji financira The Beyond Med Association. Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (Otok Hvar), Općina Sali (Otok Dugi Otok) i Zelena akcija. Za sadržaj ovog priopćenja odgovara isključivo Zelena akcija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.